Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Construcció de l’ESPAI EUROPEU D’EDUCACIÓ: s’ha avançat en els objectius educatius a escala de la UE però queda feina per fer quant a l’equitat i l’escassetat de docents

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui (18/11/2022) la Comissió ha aprovat el seu Informe de situació en la consecució de l’espai europeu d’educació. L’informe fa balanç de les iniciatives de la UE que s’estan executant i de les tendències en els avenços per assolir els objectius a escala de la UE en matèria d’educació i formació, alhora que exposa les tasques pendents d’ara al 2025.

Les quaranta iniciatives de la UE que s’estan executant abasten accions estratègiques —des de l’aprenentatge mixt fins a l’aprenentatge per al desenvolupament sostenible i l’estratègia europea per a les universitats— i projectes finançats per la UE com ara les Acadèmies de Professors, la Coalició «Educació pel Clima» i els Centres d’excel·lència en formació professional. També s’està fent seguiment de la labor dels grups d’experts —com ara els que tracten la desinformació o les inversions de qualitat— així com mesures per fer més inclusius els programes Erasmus+ i del Cos Europeu de Solidaritat. Gràcies a un compromís conjunt amb l’espai europeu d’educació, aquestes iniciatives reforcen les accions que duen a terme els estats membres.

Aquest plantejament conjunt dels estats i la UE ha estat particularment eficaç a l’hora de respondre als nous reptes amb què s’han enfrontat els sistemes educatius de la UE al llarg dels dos últims anys: la pandèmia de covid-19 i l’acollida d’estudiants i docents refugiats arran de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna. El marc estratègic reforçat, que agrupa els estats membres i les principals parts interessades, ha permès posar en comú coneixements i recursos, intercanviar bones pràctiques de manera organitzada i posar en marxa solucions concretes.

El Monitor de l’Educació i la Formació que acompanya l’informe recull exemples dels avenços en l’assoliment dels objectius a escala de la UE: l’abandonament escolar prematur s’està reduint mentre que augmenta el nombre de persones que completen l’educació superior i la participació en l’educació i atenció a la primera infància. Alhora, apareixen senyals d’alarma que demanen un esforç sistèmic a llarg termini per millorar l’equitat en l’educació i abordar l’escassetat de docents. Els nous indicadors a escala de la UE en tots dos àmbits serviran de base per a la formulació de polítiques a partir de les dades i per a l’aprenentatge mutu.

Gràcies als fons del programa Erasmus+, del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i de la política de cohesió de la UE, es calcula que la despesa total de la UE en educació i competències entre 2021 i 2027 es triplicarà respecte del període 2014-2020. Així, doncs, és fonamental que en els propers anys els esforços se centrin en la implementació, les inversions de qualitat, l’absorció i el seguiment rigorós dels avenços per part dels estats membres per tal de solidificar les reformes sistèmiques i generar un efecte positiu per a l’alumnat, el professorat, l’economia i les nostres societats.

Properes etapes

La Comissió donarà continuïtat a aquest Informe de situació amb un procés de revisió intermèdia el 2023 que permeti extreure lliçons i generar l’embranzida necessària d’ara fins al 2025, quan s’ha de publicar un informe complet sobre la consecució de l’espai europeu d’educació.

Rerefons

La Comissió i els estats membres treballen plegats per assolir com a tard el 2025 la seva visió col·lectiva d’un espai europeu d’educació que faci accessibles a tothom l’educació i la formació de qualitat. Després que els dirigents de la UE n’aprovessin la visió política el 2017, la Comissió en va definir el plantejament amb detall en la Comunicació de la Comissió de 2020, a la qual van seguir dues resolucions del Consell, el 2021, sobre un marc estratègic de cooperació i sobre governança, respectivament.

L’edició de 2022 del Monitor de l’Educació i la Formació forma part de l’Informe de situació. Conté una comparació dels sistemes educatius i de formació de tota la UE i 27 informes nacionals detallats que tracten els grans reptes i les reformes de les polítiques necessàries per assolir els objectius de l’espai europeu d’educació en cada estat membre de la UE. El web, que ha estat replantejat completament, també presenta un tauler d’instruments del monitor amb totes les dades detallades.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere