Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya organitza el primer ‘showroom’ d’indústria 4.0 de Catalunya, adreçat a empreses

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
La UPC exhibirà, el dia 1 de desembre, a partir de les 9:45 h, a les instal·lacions de la planta pilot de la Fundació CIM UPC (carrer de Llorens i Artigas, 12, Barcelona) els avenços més recents en indústria 4.0 per a empreses que es vulguin digitalitzar. És el primer ‘showroom’ de solucions, tecnologies i casos d’ús dissenyats en aquest àmbit dins l’ecosistema de recerca i innovació català, i són fruit del projecte Looming Factory, coordinat per la UPC.

Diferents estudis indiquen que les pimes, start-ups i grans empreses a Espanya mostren una maduresa digital del 57 %. Les empreses que no es digitalitzin no podran entrar dins de la nova cadena de valor del teixit industrial.

En aquest context, Looming Factory, una agrupació emergent coordinada pel centre de recerca MCIA de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), dirigit pel professor Luis Romeral, s’ha centrat a dissenyar, entre altres aplicacions, tecnologies digitals encaminades a optimitzar els resultats de producció i reduir els consums energètics, així com el temps i les tasques de manteniment.

En particular, Looming Factory, formada per una vintena de centres i instituts de recerca catalans, s’ha focalitzat a millorar el disseny i les operacions predictives, la connexió de màquines i l’automatització intel·ligent, arribar al 100% de capacitat de control remot en la producció industrial, i a millorar la interacció entre humans i robots.

Aquests són alguns dels reptes assolits en el projecte, que acaba de finalitzar i els resultats del qual es mostraran a les empreses l’1 de desembre. Impulsada pel Govern català per desenvolupar tecnologies emergents en l’àmbit de la indústria 4.0, de cara a incrementar la competitivitat de l’economia, l’agrupació de centres de recerca ha aplicat els avenços de la intel·ligència artificial i les tecnologies de la informació i les comunicacions al sector industrial.

Demostracions

En el showroom de la UPC es desplegaran i es faran demostracions de com funcionen les següents innovacions tecnològiques desenvolupades, en un entorn productiu:

-Un concentrador de dades per establir el consum energètic i el cost temporal de la fabricació de peces, mitjançant l’adquisició i l’anàlisi de dades, aplicacions intel·ligents i sensors. La majoria de màquines d’avui dia no tenen un control numèric que pugui determinar aquests valors tant necessaris per a les empreses. Aquí es mostra com les empreses podrien actualitzar la seva maquinària i digitalitzar els seus processos de fabricació.

– Cobots i visió artificial: l’ús d’eines de visió artificial, l’aprenentatge per reforç i una interfície gràfica permeten que els cobots (en aquest projecte, els cobots són la unió d’un vehicle mòbil AGV i un braç robòtic) facin la tasca de càrrega-descàrrega de productes (bin picking) de forma intuïtiva i general. Ho fan a partir de blocs de control parametritzables, tant automàticament com a través de la comunicació amb l’operador. Per millorar la interacció entre persones i robots col·laboratius s’ha dissenyat un aplicatiu d’interacció de càrrega i descàrrega de productes mitjançant el control numèric optimitzat.

-Marketplace: un ‘entorn de dades’ segur per compartir-les amb garanties. Aporta a la indústria una major integració entre proveïdors de la cadena de subministrament, proveïdors de serveis a tercers i clients finals; una major modularitat i flexibilitat de processos, basat en dades de fabricació; i també una major eficiència en processos i optimització de manteniment (cost i temps). El que té d’innovador aquest entorn és que es basa en una arquitectura de software oberta, que fomenta l’economia digital global, segons el model de referència de la International Data Space Association.

L’estudi i el desenvolupament d’aquestes tecnologies digitals, que ha de remodelar les operacions i produccions de les fàbriques, cap a entorns virtuals, integrant dades, assolint la hibridació ciber-física i la integració al núvol, s’ha dividit en quatre subprojectes:

-Smart Factory, centrat a desenvolupar algoritmes de monitorització avançada, amb el repte que suposa treballar amb sistemes més complexos, grans, heterogenis i interdependents, i incorporant aspectes com l’eficiència energètica, l’impacte ambiental i la seguretat amb alta resolució, a partir de les dades proveïdes pels nous sensors i actuadors. Així mateix, el projecte inclou incrementar la flexibilitat i l’adaptació dels sistemes de monitorització i control, que han de permetre implementar estratègies de manteniment predictiu i ser capaços de donar respostes en situacions de fallida o mal funcionament de les plantes industrials (health aware control).

-Connected Factory, centrat en els sistemes de comunicacions. La major dificultat d’aquests sistemes resideix en l’operació amb escales de temps diferents i diversos ordres de magnitud de les dades en els diferents nivells, des de la planta a la distribució i el comerç. El proper desplegament de xarxes 5G, l’ús àmpliament estès de nous protocols de comunicació a l’empresa i la implantació real d’Ethernet Industrial a les plantes de fabricació amb xarxes TSN estan modificant i reduint les dificultats de retards i qualitats dels serveis de comunicació industrial.

-Robots on Factory: aborda l’ús de l’espai de treball per part de braços robots o de robots mòbils i la seva col·laboració amb treballadors. Aquesta qüestió inclou el disseny dels robots per tal de fer-los adients a espais propis d’indústries petites i mitjanes, així com la implementació i l’aprenentatge de formes de moviments i de navegació que siguin segurs per a les persones. El projecte inclou l’estudi i el desenvolupament de les eines d’aprenentatge que han de facilitar la interacció entre persones i robots, així com la programació, l’ensinistrament o la demostració de casos.

-Factories of the Future: inclou els demostradors de tecnologies desenvolupades en els projectes anteriors, que seran materialitzats a la Planta Pilot de Fabricació Digital del CIM UPC, tant de tipus maquinari (demostradors de producció) per a la producció per lots i robotitzada, com de programari (plataformes col·laboratives) per a dades i serveis.

El projecte Looming Factory, emmarcat en l’estratègia d’R+I per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), ha comptat amb un cofinançament de dos milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).  

A la jornada del dia 1 de desembre hi intervindran Xavier Aldeguer, director general de la Societat del Coneixement, Transferència i Territori de la Generalitat de Catalunya; Joan Romero, director executiu d’ACCIÓ; Jordi Llorca, vicerector de Recerca de la UPC, i José María Cabrera, director de la Fundació CIM UPC. 

Fotografia: Braç robòtic.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere