CLUSTER DAY: La Universitat de Harvard estudiarà la política de clústers catalana com un cas d’èxit global
El Programa Catalunya Clústers de la Generalitat acredita actualment 26 clústers catalans que agrupen més de 2.600 empreses i agents associats, amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros
El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent i Ramió, ha explicat que “els clústers són una gran eina per posicionar-nos en un entorn que canvia tan ràpidament i aprofitar les oportunitats que ofereix la transformació del model productiu i industrial”. Torrent ha dut a terme aquest divendres (16/12/2022) la cloenda del Cluster Day, un acte per commemorar 30 anys de la política de clústers a Catalunya, organitzat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-.
El titular d’Empresa i Treball ha destacat que “fa 30 anys, a Catalunya vam ser pioners en política de clústers i al llarg d’aquestes tres dècades, han canviat moltes coses al nostre país i a escala europea, i avui continuem sent referents”. “Som un Govern que aposta per la col·laboració publicoprivada, que s’ha de desplegar de moltes maneres, i una d’elles és clarament la política de clústers, que és absolutament necessària per encarar de manera positiva els reptes immensos a què ens enfrontem”, ha assegurat.
Per Torrent, “en un determinat moment, a Europa vam adormir-nos a l’hora de definir polítiques industrials que marquessin la realitat socioeconòmica que volíem per als nostres països, però ens en vam adonar i avui tenim polítiques europees que permeten generar les millors condicions perquè la indústria pugui desenvolupar-se, identificant aquells sectors més estratègics”.
Durant l’acte s’ha anunciat que la Harvard Business School estudiarà la política de clústers catalana com un cas d’èxit global en l’impuls de la col·laboració empresarial i de foment del valor compartit. Precisament en el marc del Cluster Day, Christian Ketels, professor de la Harvard Business School, ha impartit una ponència on ha analitzat el model català. Ketels, un referent mundial en l’àmbit de la competitivitat empresarial, impulsarà l’estudi del cas català a Harvard, com a pioner de la política de clústers per al foment del desenvolupament econòmic.
Segons Ketels, “la manera com es van desenvolupar aquests programes a Catalunya es va inspirar profundament en el treball de Michael Porter, no només sobre clústers i competitivitat, sinó també sobre l’estratègia empresarial i l’estructura sectorial”.
Així, la Universitat de Harvard se centrarà en l’anàlisi d’aspectes com l’enfocament de la política de clústers catalana en el diàleg estratègic entre les empreses o el fet que es parteixi de l’estudi de la situació estratègica de les empreses com a punt de partida, a banda de la relació entre els clústers i l’estratègia econòmica del territori en conjunt. Segons Ketels, “és notable el fet que la política de clústers catalana hagi continuat sent rellevant durant tant de temps, segurament com a resultat de mantenir elements clau i alhora adaptar-se contínuament als nous reptes, clústers i noves maneres de donar-hi suport”. “L’enfocament de Catalunya ha creat un compromís molt més profund amb el món empresarial”, afirma l’expert.
Els alumnes que estudiaran el cas català estan especialitats en estudis de microeconomia i competitivitat empresarial de cursos de MBA i màsters en Administració Pública (MPA), a més alumni d’aquests cursos i d’estudiants d’un centenar d’universitats internacionals que col·laboren amb la Harvard Business School, que també tindran accés a l’estudi del cas català.
D’altra banda, Emilià Duch, considerat el pare intel·lectual de la posada en marxa del treball en clústers a casa nostra, també ha participat en el Cluster Day, on ha impartit una ponència titulada “De la mà invisible als governs il·lustrats”. Duch treballa actualment per al Banc Mundial, com a Lead Private Sector Specialist de la Unitat de Mercats i Tecnologia Global. La jornada, en què han assistit més de 300 empreses, s’ha completat amb dues taules rodones sobre clústers, canvi tecnològic i valor compartit amb representants d’empreses com Frit Ravich, HP, Sensofar Medical, Marinva, Miguel Torres, Avinent, el centre tecnològic Eurecat i el clúster Modacc.
Els clústers, eina de competitivitat
Segons dades d’ACCIÓ fetes públiques aquest divendres, les empreses sòcies d’un clúster són més competitives que les que no en formen part. Així, la facturació de les empreses sòcies de clústers ha augmentat més d’un 25% entre el 2017 i el 2020, mentre que la de la resta de companyies amb característiques similars que no en formen part d’aquesta mena d’entitats ho ha fet només un 10%. L’ocupació que generen les empreses de clústers també s’incrementa més d’un 18% en aquest període, davant del 12% de la resta. Pel que fa al seu EBITDA (és a dir, el benefici de les empreses abans d’interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions), aquest és un 5% superior en el cas de les empreses sòcies de clústers respecte d’aquelles que no hi participen.
Es tracta d’empreses amb elevada presència internacional: el 68% de companyies sòcies de clústers van exportar durant el 2021. I són també companyies innovadores, ja que el 86% va invertir en R+D l’any passat i més de la meitat (57%) hi va dedicar un 3% o més de la seva facturació. Alhora, el 92% de les empreses valoren que formar part de clústers els aporta valor, el 73% creu que els ajuda a millorar la seva posició competitiva i més d’un 85% consideren que els clústers els ajuden a generar contactes i aliances útils.
Catalunya disposa d’un ecosistema clúster diferencial en l’entorn global, a més d’una política pro-clústers de fa tres dècades. Així mateix, compta amb la presència d’organismes internacionals de referència en la matèria com la xarxa TCI Network o l’European Foundation for Cluster Excellence que forma professionals dels clústers d’arreu; consultores especialitzades de primer nivell. Actualment, més de 165 professionals treballen en l’àmbit dels clústers.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (pimes, multinacionals i startups) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
A Catalunya, la política de clústers va començar fa 30 anys. El programa Catalunya Clústers impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, que actualment incorpora 26 clústers catalans que agrupen més de 2.600 empreses i agents associats, amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros. Per tipologia, els socis dels clústers representen un teixit divers d’actors, incloent-hi pimes (68%); grans empreses (10%); centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement (9%); startups (8%); i agents de l’entorn (5%). A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altre d’altres.