En funcionament les BEQUES DE RECERCA SOLIDÀRIES del Programa MSCA4Ukraine
El Consorci MSCA4Ukraine ha presentat els resultats del procés d’avaluació i selecció del seu Programa finançat amb les Accions Marie Skłodowska-Curie de la Unió Europea.
El Programa ofereix suport de beques a 111 investigadors postdoctorals i 13 doctors d’Ucraïna per continuar la seva recerca a 21 països d’acollida. Tots els sol·licitants han estat notificats dels resultats i els investigadors han ocupat els seus càrrecs a partir de l’1 de març de 2023.
S’han concedit beques a organitzacions sol·licitants dels països següents: Àustria, Bèlgica, Xipre, República Txeca, Estònia, Finlàndia, França, Geòrgia, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Noruega, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia , Suècia i Espanya.
La durada de les beques concedides oscil·larà entre vuit mesos i dos anys, i la majoria dels sol·licitants van rebre beques de dos anys.
Mariya Gabriel, la Comissària Europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, va dir: “La iniciativa MSCA4Ukraine és una prova més de la nostra solidaritat amb el poble ucraïnès. Estem orgullosos que 124 científics puguin continuar el seu treball de recerca i tindran accés a oportunitats de formació, habilitats i desenvolupament professional. Esperem que puguin contribuir a la reconstrucció del seu país d’origen un cop acabi la guerra”.
Les sol·licituds van ser avaluades per gairebé 400 revisors independents de més de 25 països i en una sèrie de disciplines basant-se en criteris d’avaluació adaptats de les Accions Marie Skłodowska-Curie. Les decisions finals van ser preses per un comitè de selecció format per acadèmics establerts de diversos àmbits acadèmics d’estats membres de la UE i països associats a Horizon Europe, així com per representants d’organitzacions amb experiència en l’assistència a investigadors en risc.
El pla va rebre més de 400 sol·licituds de 28 països l’11 de novembre, de les quals el 96% es considerava elegible, i 198 sol·licituds més es van rebre el 25 de novembre. Com que tots els fons de beques disponibles en el marc del programa s’han compromès a partir de les sol·licituds rebudes abans de la primera data límit de l’11 de novembre, el sistema de sol·licitud en línia roman tancat i no es preveuen més dates límit.
En els propers mesos, el servei d’assistència de MSCA4Ukraine treballarà per oferir als sol·licitants sense èxit assistència i assessorament en la col·locació, o referències a altres programes, segons la capacitat ho permeti.
El Programa començat el setembre de 2022 com a part de la resposta de la UE a la invasió d’Ucraïna per part de la Federació de Rússia, MSCA4Ukraine permet als investigadors desplaçats d’Ucraïna continuar el seu treball en organitzacions acadèmiques i no acadèmiques dels estats membres de la UE i dels països associats a Horizon Europa, alhora que mantenen les seves connexions amb comunitats de recerca i innovació a Ucraïna.
El programa està implementat per Scholars at Risk Europe allotjat a la Universitat Maynooth (Irlanda), la Fundació Alexander von Humboldt, (Alemanya), i l’Associació Universitària Europea (Bèlgica).