Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“UNIVERSITAT CREATIVA”: Produccions Culturals Pròpies de les Universitats a LO CAMPUS DIARI

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Des d’aquest digital LO CAMPUS DIARI potenciem el Projecte “UNIVERSITAT CREATIVA – Plataforma Multimèdia de Difusió de les Produccions Creatives Pròpies de les Universitats de Parla Catalana”.

Una Eina Multimèdia especialitzada en Cultura oberta a tothom via internet en format audiovisual, fotogràfic i amb textos divulgatius, que recull les Produccions Creatives en el camp de la cultura musical, de les arts escèniques, poesia, literatura, fotografia, publicacions, cinema, audiovisuals i cultura tecnològica i científica de les diferents Universitats dels Països Catalans. 

Però no qualsevol activitat cultural programada en Facultats i Escoles universitàries, sinó i quasi en exclusiva les produccions creatives pròpies.

 La producció cultural universitària

Hi ha unes Universitats -públiques i privades- que formen part de la cultura i llengua catalana i que estant en quatre Estats: Andorra, Espanya, França i Itàlia. Aquestes Universitats formen una Regió Universitària Transfronterera de l’Europa Mediterrània.

Acadèmicament aquestes centres de formació superior tenen dinàmiques conjuntes com l’anomenada “Xarxa Vives d’Universitats” o dinàmiques conjuntes parcials, sectorials o regionals com per exemple és l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) a Catalunya.

En cada una de les universitats s’articulen diferents Facultats i Escoles oficials, amb els seus Departaments -molts d’ells inter-centres docents- i també hi ha els centres d’estudis superiors adscrits a cada universitat. En personal estem parlant de tota una comunitat universitària en el seu conjunt d’uns 500.000 estudiants, d’uns 40.000 membres del personal docent i investigador (PDI) i d’uns 10.000 membres del personal d’administració i serveis (PAS). A més hi hem de comptar els parcs científics i tecnològics universitaris. 

En moltes de les Universitats tenen establert orgànicament un “Servei Cultural Central”, en d’altres és un servei cultural en xarxa. A més cada Facultat, Escola i Departament és un món molt interessant en producció cultural.

Hi ha Facultats que per la seva especialitat en algun dels camps de la cultura, en les pròpies assignatures, en treballs de final de curs -individuals o compartits- i en treballs de post-grau, hi ha una immensa producció cultural i normalment és de molta qualitat amb estàndards totalment professional encara que siguin creats per amateurs, però tota aquesta creativitat té una pobre difusió.

Difusió quasi nul·la entre les pròpies comunitats universitàries, fins i tot en una mateixa universitat ningú coneix el que es fa culturalment a les aules, als platós o als tallers dels diferents centres. No cal dir que un estudiant universitari de Catalunya està d’esquena a un del País València i viceversa, per posar un exemple.

També a l’àmbit de de la ciutadania, dels diversos públics potencials aquesta immensa, suculenta i elegant oferta cultural universitària no els hi arriba, no és programada, no és distribuïda, no és difosa en general.  

Espai-finestra de la nostra interfície

El nostre Projecte digital i audiovisual es projecta través d’aquest espai-finestra de la interfície d’aquest LO CAMPUS DIARI.

No és tracta només de transmetre en directe o en diferit un streaming de qualsevol acte cultural universitari, via que també utilitzarem.

El que es tracta és que la pròpia Plataforma Multimèdia creí els seus audiovisuals. Que sigui simultàniament una eina creativa i comunicativa.

+++

IMATGE: Detall de l’escultura “Kiki de Montparnasse” (1928) de Pau Gargallo.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere