Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

III Jornades Primavera Musical de la Universitat d’Alacant

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La tercera edició de les jornades Primavera Musical tindrà lloc del 2 al 4 de maig a la Universitat d’Alacant

La nova exposició del projecte ‘Literatura i cançons’ s’inaugura el 26 d’abril a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, i podrà visitar-se fins al 26 de maig

La tercera edició de les jornades #PrimaveraMusical a la Universitat d’Alacant, amb la participació de l’Institut Valencià de Cultura, tindrà lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Dret els dies 2, 3 i 4 de maig, amb conferències, experiències didàctiques, d’investigació, una taula redona, la projecció d’un documental, un Trivial musical, un concert i ràdio en directe.

Enguany, la programació s’enllaçarà amb el fil de la nova exposició del projecte, amb el títol ‘Literatura i cançons’, que s’inaugurarà el 26 d’abril a les 12.00 h i que estarà oberta al públic fins al 26 de maig a la Sala Aifos, de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant, moment a partir del qual començarà a itinerar. A més de les visites lliures, els instituts que vulguen portar-hi el seu alumnat podran concertar una visita guiada i l’acompanyament d’una guia de recursos didàctics.

La nova exposició gira al voltant de les referències literàries que apareixen en les lletres de les cançons, de diversa índole: noms d’escriptors esmentats o homenatjats, les seues obres o alguns dels seus personatges. La secció central serà la de les intertextualitats, que tractarà la quantitat de cançons que inclouen fragments de versos de poemes i que sovint passen desapercebuts. Principalment, el corpus abastat és la literatura catalana, amb referències d’altres literatures. A més a més, hi haurà una breu pinzellada d’algunes musicacions que s’han fet de la nostra literatura. En aquesta mostra, a banda del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, que l’ha ideada, hi han participat també l’Institut Valencià de Cultura i el Servei de Cultura en la producció.

Programació de les jornades

Les jornades començaran el 2 de maig tractant la professionalització del sector musical al País Valencià. D’una banda, el músic i també professor de la Universitat de València, Rafa Xambó, ens explicarà la creació i la trajectòria del Col·lectiu Ovidi Montllor, que agrupa músics i cantants des de 2005. Tot seguit, el músic de Torrent Pau Alabajos moderarà la taula redona ‘Viure o sobreviure de la música? Estratègies col·lectives necessàries per a la consolidació de l’escena musical valenciana i per a combatre la precarietat laboral en el nostre àmbit artístic’, amb la participació d’Aina Koda, Joan Palomares (de Prozak Soup) i Lídia Vila (de Júlia).

El dimecres 3 de maig s’iniciarà amb la participació de docents amb exemples de com fer servir la música en l’ensenyament, siga de llengua, literatura o consciència. Hi intervindran Olga Gargallo, de l’IES La Vall de Segó (a Benifairó de les Valls), que ens presentarà la seua proposta ‘Música valenciana: la clau que obre tots els panys’; i Arnau Alemany, de l’IES Badia de Baver (a Alacant), amb una experiència sobre les actituds lingüístiques vinculades a la música. 

Les jornades continuaran amb la intervenció de l’investigador Xavier Hernàndez, de la Universitat de València i que actualment fa una estada d’investigació a Àustria, que ens parlarà del vincle de Fuster amb la música en la ponència ‘Una petita batalla: la Nova Cançó segons Joan Fuster’. Seguiran amb el tema els membres del grup El Diluvi, Txus Rodríguez, Flora Sempere i Dani Garcia, que ens explicaran les inspiracions literàries que han tingut en la creació de les seues cançons.

El dijous 4 de maig, Francesc Estrela, col·leccionista i divulgador de la música valenciana, ens parlarà just de l’època anterior a la #PrimaveraMusical. Amb ell veurem quins van ser els precedents i els inspiradors que van mantindre el caliu i van afavorir que reviscolara la generació següent. Es projectarà el documental ‘València necessita una cançó’, ara que es compleixen 10 anys des que es va crear, que va marcar i explicar l’inici d’aquest moviment. La projecció comptarà amb un debat posterior amb els dos directors de l’audiovisual, Guillem Nicolàs i Borja Pons.

En aquestes jornades, a més, hi haurà activitats lúdiques cada dia. El primer dia tindrà lloc el Trivial musical organitzat pel Voluntariat Lingüístic de la Universitat d’Alacant, amb contingut i preguntes sobre cançons, fragments literaris, sèries de TV… El segon, serà el torn del concert de Jazzmatiks, el grup de la Marina, que actuarà al Paranimf amb versions de grups com Aspencat, La Gossa Sorda o El Diluvi i les seues composicions. I, per a tancar les jornades, s’emetrà en directe, al Paranimf de la UA, el programa ‘Territori sonor’, de la ràdio d’À punt, amb entrevistes i actuacions en directe i la participació de l’alumnat universitari.

Aquestes jornades estan organitzades pel Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, l’Institut Valencià de Cultura i el Cefire d’Alacant. La inscripció pot fer-se en la pàgina web del projecte primavera musical o en la pàgina dels cursos de formació del Cefire per a obtenir el certificat de reconeixement com a professorat.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere