Nou projecte transfronterer d’estudi de l’exili i les identitats entre el 1936 i el 1970 amb la Fundació Carles Pi i Sunyer, la Universitat Toulouse-Capitole i el Memorial Democràtic de Catalunya
El Govern català amb el seu Memorial Democràtic signa un conveni de col·laboració amb la Fundació Carles Pi i Sunyer i la Universitat Toulouse-Capitole vigent fins al 2025
El Govern de Generalitat de Catalunya ha aprovat la signatura d’un nou marc de col·laboració formal entre el Memorial Democràtic, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals i la Universitat Toulouse-Capitole per desenvolupar el projecte “Exiliats, fronteres, identitats: Catalunya, Balears i Occitània (1936-1970)”. L’objectiu és promoure la memòria democràtica a Catalunya, mitjançant la recerca d’informació i la difusió del patrimoni democràtic.
Les tres entitats duran a terme el projecte a través de l’organització de jornades d’estudi (11 i 12 de maig de 2023) i de col·loquis relacionats amb la temàtica del projecte, previstos per als anys 2024 i 2025. Per tal de concretar i desenvolupar els compromisos de les parts i fer-ne el seguiment, es constituirà una comissió formada per dues persones representants de cada entitat.
La col·laboració, que tindrà una vigència de dos anys i mig (fins al 30 de desembre de 2023), es podrà prorrogar de mutu acord per dos anys addicionals.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart i González, subscriurà l’acord com a presidenta del Memorial Democràtic. Per part de la Fundació Carles Pi i Sunyer, signarà el conveni el seu secretari, Guerau Ruiz, mentre que, en nom de la Universitat Toulouse-Capitole, subscriurà el document el president de la institució, Hugues Kenfack.
Fotografia: Desenes de milers de persones al pas del Pertús, a la frontera amb França, camí de l’exili.