Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SACRU / “Strategic Alliance of Catholic Research Universities”: Reflexions per al Dia Internacional del Multilateralisme i la Pau

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

En ocasió del Dia Internacional del Multilateralisme i la Diplomàcia per la Pau que les Nacions Unides celebra cada 24 d’abril, experts de l’Aliança Estratègica d’Universitats Catòliques de Recerca, la SACRU, han explicat el valor de la cooperació internacional.

L’any 2018, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Resolució 73/127, que va instituir oficialment el Dia Internacional del Multilateralisme i la Diplomàcia per la Pau. Aquest dia es pretén celebrar els principis fundacionals del multilateralisme, com ara la consulta, la inclusió, la solidaritat i el seu paper en la promoció dels tres pilars de la pau, el desenvolupament sostenible i els drets humans de les Nacions Unides.

Inspirada per la seva missió de cooperació global pel bé comú, l’Aliança Estratègica d’Universitats de Recerca Catòlica (SACRU) ha recopilat informació dels seus experts per centrar la rellevància del multilateralisme per abordar els reptes globals i multifacètics.

SACRU és una xarxa formada per vuit universitats catòliques de quatre continents diferents, entre elles la universitat catalana i privada Universitat Ramon Llull.

A continuació recollim la visió d’Oscar Mateos, delegat del rector de la Universitat Ramon Llull per a la promoció de l’Agenda 2030.

+++

Necessitem una societat civil forta per fomentar un multilateralisme democràtic i efectiu

En un moment en què el nostre poble global necessita més que mai institucions i mecanismes globals capaços de fer front a problemes de caràcter cada cop més transnacional, el multilateralisme ha entrat en una fase crítica. La nova onada de “nativisme” que defensa la idea de “el meu país primer” qüestiona la necessitat d’aquests mecanismes. A més, el context cada cop de més seguretat, agreujat per la invasió russa d’Ucraïna, ha tornat a una lògica de rearmament i militarització que compromet com a principals respostes l’altra lògica de construcció de pau o diplomàcia.

Tanmateix, dos fets posen de manifest la necessitat d’un multilateralisme eficaç i inclusiu com mai abans. D’una banda, els problemes que més condicionen i comprometen les nostres vides, a qualsevol part del planeta, són problemes “que no entenen els passaports”, com ens va recordar una vegada el difunt exsecretari general de l’ONU Koffi Annan. Només un multilateralisme ben articulat, serà capaç d’afrontar eficaçment els efectes de la crisi climàtica, els efectes de futures pandèmies o els reptes revifats que planteja l’amenaça nuclear.

D’altra banda, no s’ha d’oblidar que les nostres institucions multilaterals, que són el llegat de la Segona Guerra Mundial, han de ser més inclusives, participatives i democràtiques, incorporant proporcionalment la veu d’un Sud global en ascens, o de organitzacions de la societat civil a nivell internacional, en un món que ja no pertany només als estats.

Precisament, el paper actiu d’una ciutadania global crítica és clau per poder impulsar un nou paradigma d’un multilateralisme més inclusiu que posi la veu de les persones i les societats al centre.

Les universitats tenen molt a dir i contribueixen a la construcció d’aquesta ciutadania global crítica que aspira a transformar el nostre món i que també és clau per promoure l’anhelat multilateralisme.

Oscar Mateos, delegat del rector de la Universitat Ramon Llull per a la promoció de l’Agenda 2030

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere