Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La “League of European Research Universities” (LERU) presenta un nou treball sobre la LLIBERTAT ACADÈMICA

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La protecció de la llibertat acadèmica ha estat una prioritat clau per a la “League of European Research Universities” / Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU) des de la seva creació l’any 2002. En l’aplicació diària de la llibertat acadèmica, els seus aspectes legals són fonamentals. Raó per la qual LERU va publicar l’any 2010 un article legal sobre la llibertat acadèmica com a dret fonamental, i per això, dotze anys després, LERU en presenta una actualització.

El treball “Challenges to academic freedom as a fundamental right” exposa les principals dimensions i l’abast de la llibertat acadèmica com a dret fonamental, tenint en compte concretament l’evolució legislativa i jurisprudència de l’última dècada. També pretén indicar com els legisladors i legisladors europeus i nacionals poden i han de prendre mesures per protegir, facilitar, enfortir i optimitzar de manera efectiva la llibertat acadèmica. Es presta especial atenció a l’àmbit de la UE a causa de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en el cas C-66/18, Comissió Europea contra Hongria (2020).

El document es basa en el supòsit que la llibertat acadèmica és de cabdal importància per a la recerca actual i futura, així com per a la docència a les universitats, a Europa i a tot el món. La llibertat acadèmica no només es veu com un objectiu en si mateix. És important sobretot perquè permet que les universitats serveixin al bé comú de la societat mitjançant la recerca i la difusió del coneixement i la comprensió, i a través del foment del pensament i l’expressió independents en el personal acadèmic i els estudiants.

Els acadèmics autors del paper (abril 2023) Jogchum Vrielink (KU Leuven i UCLouvain Saint-Louis – Brussel·les), Koen Lemmens (KU Leuven / Lovaina Flandes Brussel·les), Paul Lemmens (KU Leuven) i Stephan Parmentier (KU Leuven).

 Sumari Executiu … clicar aquí

Treball complet … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere