Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les 5 mesures per liderar un canvi de paradigma en la lluita contra l’assetjament escolar elaborades pel Govern català

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha presentat cinc mesures per liderar un canvi de paradigma en la lluita contra l’assetjament escolar. Serà a partir del curs que ve, amb l’objectiu de promoure entre els centres educatius una nova mirada respecte el bullying.

Les 5 mesures

1. El Departament d’Educació multiplicarà per 10 els recursos dedicats als dos programes que disposa de sensibilització envers l’assetjament: el programa de prevenció #aquíproubullying i l’Enfocament Restauratiu Global i garantirà que tots els centres hagin fet formació en prevenció de l’assetjament els pròxims dos cursos. Així doncs, Educació impulsarà aquests dos programes amb recursos específics i eines formatives. Per un centre, adscriure’s a aquests programes representa una feina i un compromís de 3 anys per acabar canviant la cultura de centre en relació a l’assetjament. La inversió passa de 150.000 euros a 1,5 milions el proper curs.

2. També s’implantarà a partir del curs vinent la figura de el coordinador de coeducació, convivència i benestar a totes les escoles i instituts de Catalunya. Els coordinadors –que serà un docent del centre- rebran formació del Departament d’Educació i la seva tasca serà la de coordinar en matèria de convivència, coeducació i benestar/malestar de l’alumnat. Aquesta figura està prevista en la LOPIVI -Ley Integral de Protección a la Infancia y la Adolescencia frente a la Violencia-, aprovada el juny de 2021.

3. Al marge de la participació dels centres als dos programes específics sobre assetjament, tot l’alumnat de 1r d’ESO durà a terme una formació de sensibilització sobre l’assetjament, que organitzarà el Departament. A més, dins del pla Les escoles lliures de violències, cada centre haurà de tenir referents de convivència entre l’alumnat, una figura essencial per combatre l’assetjament entre iguals.

4. Unificació dels protocols d’assetjament. En cas de produir-se una situació d’assetjament en un centre educatiu, el Departament té a l’abast de tots els centres diversos protocols on s’estableix quin és el circuit d’actuació. Aquests documents, que estan en constant revisió i actualització, aporten orientacions i recursos per a cada fase del circuit d’intervenció.

Pel que fa als protocols específics d’assetjament, amb l’objectiu de simplificar la tasca a les direccions de centres i als docents, Educació unificarà en un únic protocol els 4 existents: Assetjament i Ciberassetjament, Violència masclista, Odi i discriminació, i LGBTI. D’aquesta manera, quan calgui activar un protocol, consultar-ne els circuits d’intervenció o conèixer els recursos existents, els professionals disposaran d’un únic marc comú que els facilitarà i agilitzarà la feina. Per tant, els centres ja no hauran de diagnosticar quin és el protocol adient per a cada circumstància, atès que serà el mateix document que ho tipificarà.

5. Posada en marxa del REVA. Destaca també com a novetat pel curs que ve la implantació del Registre de Violències contra l’Alumnat (REVA).El REVA és una base de dades de nova creació que permetrà sistematitzar el registre de les situacions de violència que viu l’alumnat.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere