Estudiants ocupen Escoles i Universitats d’arreu d’Europa en protesta per la inacció davant la crisi climàtica.

Les mobilitzacions desiguals afecten vint-i-dues institucions europees d’una campanya que es preveu d’un mes.
Una onada d’ocupacions estudiantils ha tancat escoles i universitats d’arreu d’Europa com a part d’una campanya de protesta juvenil contra la inacció davant la crisi climàtica.
Durant la setmana hi ha hagut diferents protestes i ocupacions, sent el divendres el dia fort (05/05/2023).
A Alemanya, les universitats estaven ocupades a Wolfenbüttel, Magdeburg, Münster, Bielefeld, Regensburg, Bremen i Berlín.
A Bèlgica, 40 estudiants van ocupar la Universitat de Gant.
A la República Txeca, uns 100 estudiants van acampar fora del ministeri de comerç i indústria.
Al Regne Unit les ocupacions estaven en marxa a les universitats de Leeds, Exeter i Falmouth.
Les accions més radicals foren a Lisboa, Portugal, on els joves van ocupar set escoles i dues universitats. Dijous, els alumnes ocupants van obligar una escola secundària a romandre tancada durant un tercer dia, mentre que els estudiants de la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Lisboa es varen fer barricades al deganat.
Els joves també van aturar el trànsit a la capital portuguesa amb talls de carrers en solidaritat amb les ocupacions. L’acció radical es produeix malgrat les dures respostes dels professors d’una escola que van trucar a la policia per desallotjar els alumnes que van començar les ocupacions la setmana passada.
Els bloquejos i les ocupacions formen part d’una campanya compartida sota la pancarta “Acabar amb els fòssils: ocupar!”, que té com a objectiu construir i augmentar el moviment juvenil en vaga climàtica, tal com abans va tenir el seu moment fort durant les mobilitzacions climàtiques massives del 2019.
El Comunicat de la campanya diu: “Acabar amb els fòssils: ocupar! S’està radicalitzant el moviment juvenil pel clima en tàctiques i reivindicacions. Ocupacions en lloc de vagues. Acabar amb l’economia fòssil en lloc d’escoltar la ciència”. End Fossil: Ocupa! està reactivant el foc del moviment juvenil pel clima vist per última vegada el 2019″.
És la segona vegada que la campanya reclama una onada d’ocupació, amb 50 escoles i universitats ocupades entre setembre i desembre de l’any passat, entre elles tres que van ser desallotjades violentament per la policia antiavalots.
Els organitzadors esperen que l’última onada recuperi i recreï el radicalisme del maig de 1968, quan les protestes antiimperialistes d’estudiants universitaris a París es van unir a treballadors en vaga i van precipitar una onada de revolta a tot el continent.
“Comencem com estudiants ocupant escoles i universitats, però necessitem que tota la societat prengui accions radicals amb nosaltres per acabar amb els combustibles fòssils”, diuen els portaveus de la campanya. “Només amb un moviment de masses que implica que tota la societat assumeix la responsabilitat d’aturar l’era dels combustibles fòssils podem canviar realment el sistema.
Qualsevol persona de qualsevol part del món que vulgui organitzar ocupacions escolars o universitàries locals és benvinguda a fer-ho, sempre que acceptin participar per assolir la nostra demanda bàsica i seguir els nostres tres principis: ocupació dirigida pels joves, marc de justícia climàtica. per a les demandes, i ocupar fins a guanyar”.
A Catalunya: la UAB
Activistes climàtics del grup End Fossil Barcelona i del grup Degrowth in Action s’han mobilitzat ocupant la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sumant-se també a altres ocupacions de joves activistes climàtics europeus.
Els grups han impulsat l’acció per demanar a la Generalitat de Catalunya més finançament públic, revisar els criteris de vinculació amb el sector privat i una assignatura ecosocial obligatòria per a totes les universitats catalanes.
Durant el matí de dimarts (02/05/2023), una quarantena de joves s’han instal·lat de forma pacífica a la plaça cívica de la UAB, l’espai on s’han col·locat dinou tendes de campanya i que les activistes han decorat amb diverses pancartes amb lemes que criden a l’acció, així com algunes de les demandes del moviment.
El grup de joves el formen, sobretot, membres d’End Fossil Barcelona, però també algunes estudiants del màster de decreixement a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) que han format el grup Degrowth in Action.
Els organitzadors molt esperançats, expliquen que l’anterior onada de protestes i després d’ocupar l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) el novembre passat, es va assolir algunes de les demandes exigides, com ara la creació d’una assignatura sobre educació ecosocial i la fi de la càtedra Repsol de la UB.
Precisament en un Manifest han demanat la creació d’una assignatura obligatòria de crisi ecosocial a la UAB, i que es segueixin els passos de la UB.
La idea, però, és poder començar negociacions amb el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya perquè la demanda s’estengui a totes les universitats de Catalunya.
D’altra banda, el moviment també espera poder tractar amb la Generalitat la necessitat d’augmentar el finançament públic a les universitats, així com la modificació dels criteris de vinculació de les universitats amb el sector privat.
“Estem veient que qualsevol empresa pot vincular-se amb les universitats i pensem que haurien de complir uns mínims ètics, amb l’objectiu de donar una educació pública de qualitat i verda”, tal com assenyala una de les portaveus del moviment, la Sara Santana.
Membres d’aquest moviment internacional han anat a la seu del Departament de Recerca i Universitats per traslladar, a través d’una carta, les demandes d’End Fossil Barcelona al conseller, Joaquim Nadal.
+++
Fotografia: Lectura del Manifest a la Universitat Autònoma de Barcelona. Font: Eli Pallarés©.