Avui 9 de maig: Dia d’Europa
El 9 de maig se celebra el Dia d’Europa per commemorar que aquest mateix dia de l’any 1950 l’aleshores ministre d’Afers Exteriors francès, Robert Schuman, va pronunciar l’anomenada «Declaració Schuman», en què anunciava la proposta del govern francès de crear la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, el primer pas per garantir que França i Alemanya no s’enfrontessin mai més en una guerra i l’embrió del que avui coneixem com a Unió Europea. Per tant, el 9 de maig simbolitza la pau, la unitat i la solidaritat.
Les institucions europees celebren el Dia d’Europa amb diferents actes ciutadans a Catalunya i les Illes Balears
Per celebrar el Dia d’Europa de 2023 les institucions europees a Barcelona organitzen diferents activitats.
Desplegament d’una bandera gegant a la plaça de Sant Jaume de Barcelona
A Barcelona, l’acte central del Dia d’Europa tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume, on es desplegarà una bandera europea de 22×17 metres. Vint-i-dos cantants de l’Òpera Jove de Catalunya i del Conservatori del Liceu interpretaran l’himne europeu (un fragment de l’últim moviment de la Novena simfonia de Beethoven) portant aquesta bandera. La bandera europea simbolitza la pau, la unitat, la solidaritat i l’harmonia. L’himne és un homenatge a la germanor de la humanitat.
Gimcana sobre desinformació
A la mateixa plaça de Sant Jaume s’organitzarà una gimcana sobre desinformació per a més de noranta joves de primària i secundària de diferents escoles de Catalunya. Els alumnes aprendran a contrastar la informació d’una manera lúdica i a consumir-la d’una manera crítica. A través de diferents proves, es treballarà l’avaluació de la fiabilitat de fonts, la distinció entre fets i opinions, la detecció d’imatges manipulades o la comprensió dels diferents actors que intervenen en la desinformació. A més, els joves podran conversar amb expertes de l’organització Learn to Check i de la Comissió Europea sobre la seva experiència en la lluita contra la desinformació.
Espectacles Kalòpsia: un planeta no tan diferent a les biblioteques de Catalunya i les Illes Balears
En el marc del Dia d’Europa, s’organitza un cicle d’espectacles de Kalòpsia: un planeta no tan diferent a les biblioteques de Catalunya i les Illes Balears amb l’objectiu d’apropar els valors de la UE al públic infantil i familiar. Les representacions seran gratuïtes.
Kalòpsia es troba a milions i milions de quilòmetres de la Via Làctia. És un planeta ple de colors on el cel pot ser groc i l’aigua és vermella, amb gust de xarop de maduixa. Però no tot és tan bonic com sembla… Una història divertida que t’aproparà a la Unió Europea i t’ajudarà a descobrir-ne els orígens i a entendre que la diversitat ens enriqueix.
400 alumnes de les escoles ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya commemoren el Dia d’Europa
El 9 de maig, 400 estudiants d’onze escoles ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya d’aquest curs 2022-2023 ¾de Barcelona, Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada, Girona, Salt, Celrà, Lleida i Tarragona¾ es reuniran al Teatre Casinet d’Hostafrancs (c/ Rector Triadó, 53, Barcelona) per commemorar el dia d’Europa.
La jornada tindrà un enfocament pedagògic, participatiu i lúdic i comptarà amb l’enregistrament del programa LOFT, d’iCat, amb Xènia Casado i Berta Aroca; un taller amb el matemàtic, professor i divulgador Eduardo Sáenz de Cabezón; una cloenda telemàtica a càrrec de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola; i la interpretació de l’himne europeu a càrrec de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Dia Europeu del Comerç de Proximitat
Els comerciants de Barcelona s’afegeixen a la commemoració del Dia d’Europa celebrant el primer Dia Europeu del Comerç de Proximitat. Per això organitzaran actuacions de cantants d’òpera als carrers dels eixos comercials de la ciutat, de 17 a 20 h. Molts dels comerços de la ciutat, a més, lluiran banderes europees.
Exposició «Dones pioneres de la Unió Europea» a la Universitat de Barcelona
Des del 25 d’abril i fins l’11 de maig, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acull l’exposició «Dones Pioneres de la Unió Europea», amb retrats de l’artista francès Pierre Marquès. La mostra homenatja deu dones referents que van contribuir al desenvolupament de l’Europa que coneixem avui. Hi trobem les set dones que figuren com a «Pioneres de la UE» ¾Anna Lindh, Marga Klompé, Melina Mercouri, Nicole Fontaine, Nilde Iotti, Simone Veil i Ursula Hirschmann¾, així com les tres dones que donen nom a edificis del Parlament Europeu Clara Campoamor Rodríguez, Sophie Scholl i Louise Weiss.
Les pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023, a la Filmoteca de Catalunya
La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les cinc pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023. Els dies 2, 9, 16, 23 i 30 de maig, a les 20 h a la Sala Chomón, es projectaran Alcarràs, Burning Days, Close, Will-O’-The-Wisp i Triangle of Sadness, respectivament. Les entrades només es poden obtenir a la taquilla, amb un màxim de dues per persona.
Mazoni versiona l’himne d’Europa
L’himne de la UE és un extracte del darrer moviment de la Novena simfonia que Beethoven va compondre el 1823 per posar música a l’«Oda a l’Alegria» de Schiller. El 1972 el Consell d’Europa va convertir l’Oda a l’Alegria de Beethoven en el seu himne i el 1985 els líders europeus van adoptar-la com a himne oficial de la Unió Europea. El grup català Mazoni va incloure en el seu darrer disc Ludwig una versió pròpia i original de l’himne de l’alegria en què cada nota la fa un element diferent. Jaume Pla, el líder del grup, explica el perquè de cada nota en un seguit de vídeos que ha realitzat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Fins al 9 de maig, Dia d’Europa, anirem descobrint cada dia un vídeo per entendre el significat que l’artista ha donat a cada nota.
Aquí podeu trobar més informació així com els vídeos (que s’aniran publicant de manera gradual fins el mateix dia 9).
Il·luminació d’edificis emblemàtics de Palma
A Palma, amb motiu del Dia d’Europa, s’il·luminaran de color blau diferents edificis emblemàtics com el Consolat de Mar i el Palau de Bellver.
Inici de l’Any Europeu de les Competències
Les institucions europees han decidit fer del 2023 l’Any Europeu de les Competències amb l’objectiu de promoure l’aprenentatge permanent perquè treballadors i empreses contribueixin a les transicions verda i digital donant suport a la innovació i la competitivitat. El 9 de maig es donarà el tret de sortida a aquest Any Europeu que contribuirà a aconseguir els objectius socials de la UE per al 2030 perquè almenys un 60 % dels adults participi en activitats de formació cada any i almenys un 78 % tingui feina.
+++
PARLEM D’EUROPA a la Universitat d’Alacant
Des del Centre de Documentació Europea de la UA (CDE UA) de la Universitat d’Alacant se sumen a la celebración del Dia d’Europa mitjançant l’organització de diversos esdeveniments sota el títol comú “Parlem d’Europa”:
-Exposició i mostra bibliogràfica dedicades a Simone Veil, advocada i política francesa, supervivent de l’holocaust i primera dona presidenta del Parlament Europeu. Totes dues activitats es podran visitar des del 9 al 31 de maig a la Biblioteca de Dret.
-Exposició virtual “Simone Veil: una vida de pel·lícula”, homenatge a aquesta dona feminista i lluitadora que va defensar i va representar els principis i valors de la UE, a més de contribuir decisivament a la integració europea.
-Xarra-col·loqui “Parlem d’Europa”. Intervenen:
Adrián García Ortiz. Professor de l’Àrea de Dret Constitucional del Dpto. Estudis Jurídics de l’Estat. Universitat d’Alacant.
Carolina Soler García. Professora de l’Àrea de Dret Internacional Públic del Dpto. Dret Internacional Públic i Dret Penal. Universitat d’Alacant.
José Ramón Albarrán Martín. Subdirector de la Biblioteca Universitària, responsable de la Biblioteca de Dret i del Centre de Documentació Europea. Universitat d’Alacant.
Natalia Rodríguez Galán. Delegada de formació d’Equip Europa a la Comunitat Valenciana. Estudiant de la Facultat de Dret de la Universitat d’Alacant.
Aquest acte se celebrarà el 9 de maig a les 11 hores, a la Sala de Judicis “Vicente Gimeno Sendra” de la Facultat de Dret, Universitat d’Alacant. També es podrà seguir l’emissió en directe a través de l’enllaç: https://vertice.cpd.ua.es/281147