Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Declaració conjunta de la Lliga d’Universitats Europees de Recerca i de l’EU-LIFE sobre la Iniciativa Ciutadana de la Unió Europea: “Cosmètics sense crueltat – per una Europa sense assaigs amb animals”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Iniciativa Ciutadana de la UE (ECI) “Cosmètics sense crueltat – per una Europa sense assaigs amb animals” demana a la Comissió Europea que es comprometi amb una proposta legislativa que traça un full de ruta per eliminar gradualment totes les proves amb animals a la UE abans de finals de l’actual legislatura (juny de 2024).

Això és extremadament preocupant per la Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU) i per la EU-LIFE que és una aliança d’instituts d’investigació europeus independents en la construcció i promoció de l’excel·lència en les ciències de la vida; i conjuntament exposen:

Durant les últimes dècades, les nostres organitzacions membres han estat al capdavant de la implementació de les polítiques de les 3R (substituir, reduir, perfeccionar), així com en el desenvolupament de mètodes alternatius a l’ús d’animals amb finalitats regulatòries i de recerca. Demanem a les autoritats que permetin que la comunitat científica continuï al servei del progrés en la investigació biomèdica al màxim de les seves capacitats. Una eliminació gradual o una prohibició absoluta de l’experimentació amb animals limitaria severament la investigació europea amb efectes perjudicials per a la salut dels ciutadans europeus.

LERU i EU-LIFE demanen als líders europeus que considerin el següent:

1. L’ús de la prova amb animals amb finalitats normatives i l’experimentació amb animals en la investigació científica abasta diferents àmbits i impactes. Debatre i actuar sobre la reducció de l’ús d’animals per a qualsevol finalitat –que és totalment recolzat per la comunitat científica– demana que es tinguin en compte aquestes diferències.

2. Els esforços per substituir l’ús d’animals en la recerca han de ser significatius, mantenir el ritme i impulsar el coneixement científic i el desenvolupament de la tecnologia.

3. L’última dècada ha aportat avenços significatius en les metodologies de nou enfocament (NAM), com ara cultius de cèl·lules 3D, cultius d’organoides i models 3D de teixits en xips que poden imitar, per exemple, interfícies aire-sang. Tot i així, per tot el seu valor i sofisticació, aquests sistemes model estan lluny de recapitular la complexitat biològica dels sistemes estudiats en salut i malaltia. A nivell multisistèmic, moltes alternatives existents no són capaços de captar la complexitat que es requereix per, per exemple, estudiar patologies que impliquen el sistema immunitari, trastorns neurològics, la influència del microbioma en la salut, etc. Els models animals ens ajuden a comprendre part d’aquesta complexitat, però també tenen limitacions, com tots els sistemes model. Els sistemes de models basats en humans són cada cop més importants, però el seu desenvolupament es veu obstaculitzat per la disponibilitat de teixits humans.

4. El finançament sostingut i generós d’alternatives a l’experimentació animal és essencial per desenvolupar i millorar aquestes noves metodologies. Cal aixecar les barreres per a la seva implementació per avançar en la substitució de l’ús animal. Això no hauria d’anar a costa dels programes de finançament existents ni dificultar el finançament de la investigació animal. L’eliminació de fons impediria la competitivitat científica de la UE en comparació amb totes les altres parts i reduiria greument la ciència de la salut dels pacients i els animals.

5. Agraïm el diàleg sobre la nostra feina i fomentem les visites a les nostres instal·lacions sempre que sigui possible. S’han de fer més esforços a nivell europeu i nacional per promoure la participació ciutadana en el debat i la comprensió de l’experimentació amb animals en el marc de la investigació científica, així com en el desenvolupament de noves metodologies alternatives.

6. La Directiva 2010/63/CE (sobre la protecció dels animals utilitzats amb finalitats científiques) ja preveu la substitució completa de l’ús d’animals en àrees on científicament sigui possible fer-ho. La Directiva de 2010 segueix sent apta per al seu propòsit.

LERU i EU-LIFE estan extremadament preocupats perquè aquesta ECI sigui la clau de mort de la indústria de la ciència biomèdica a Europa. Tot i que els NAM tenen un potencial important, actualment no són capaços de substituir tots els usos dels animals. És possible que mai no ho puguin fer en alguns casos. Comprometre’s amb un calendari per a l’eliminació gradual dels experiments amb animals no és aconsellable i perjudicarà significativament la competitivitat europea en ciències de la vida en un moment en què la sobirania tecnològica és crucial per a Europa.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere