Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

III JORNADA URL – Universitat Ramon Llull per a l’impuls de l’Agenda 2030 / “Cap a societats més justes, pacífiques i inclusives: els joves i l’ODS 16”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Divendres, 12 de maig de 2023 | 19.30h. h.

Lloc: IQS / Institut Químic de Sarrià – URL (Via Augusta, 390. Barcelona)

PRESENTACIÓ:

La invasió russa d’Ucraïna, ara fa més d’un any, ha intensificat la percepció global que vivim en un món greument afectat per la violència de la guerra, on els discursos bèl·lics, la retòrica del rearmament i el paradigma de la seguretat militar semblen haver guanyat un nou protagonisme.

A banda d’Ucraïna, més d’una trentena de països d’arreu del món -especialment a l’Àfrica i al continent asiàtic- pateixen avui dia situacions de confrontació bèl·lica. Així mateix, el paper de nombroses organitzacions de la societat civil, de grups de dones, de grups de diàleg interreligiós o també el paper de les Nacions Unides, posen en relleu una activitat intensa i molt diversa d’iniciatives de construcció de pau, de diplomàcia, de resistència a la violència o d’activisme ciutadà.

En aquest context global de contrasts, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 16 de l’Agenda 2030 advoca per “promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells”. De fet, des de diverses instàncies s’ha assenyalat aquest objectiu com un “ODS plus”, tot destacant el caràcter central que l’impuls de la construcció de pau té en l’assoliment de la resta d’ODS de l’Agenda.

La III Jornada URL per a l’impuls de l’Agenda 2030, titulada «Cap a societats més justes, pacífiques i inclusives: els joves i l’ODS 16», vol potenciar el debat entorn aquest ODS. Des de la perspectiva de persones i col·lectius afectats per la violència de les guerres, i posant al centre el paper del nostre estudiantat, la Jornada vol ser un espai de reflexió que contribueixi al nostre treball en l’impuls de l’ODS 16 i en el conjunt de l’Agenda 2030.

PROGRAMA

  • 09:45 h. Inauguració a càrrec de Josep A. Rom, rector de la URL.
  • 10.00 h. Taula rodona (I):  “Recuperar la memòria en contextos de violència a través de la música”

    Diàleg entre el Jeison Castaño (Jeihhco), activista per la pau, la convivència i la no-violència a les comunes de Medellín (Colòmbia) amb els estudiants Andrea Flores, alumna d’Esade-URL; Paula Gelpí, alumna de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL; Rafel Jaume Venys, alumne de La Salle-URL; Cristian Cifuentes, alumne de l’ESDi-URL i Anna Pau, alumna de Blanquerna-URL.

    Moderador: Òscar Mateos, delegat del rector per a l’impuls de l’Agenda 2030 a la URL
     
  • 11.15 h. Pausa cafè
  • 11.45 h. Taula rodona (II): “La construcció de pau en contextos de violència com a professió: experiències professionals dels nostres Alumni en diferents organitzacions”

    Amb la participació dels alumni Daniel Farràs (Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL), delegat a SED Catalunya; Juan Albacete (IQS-URL), Posdoc Researcher at IQS-URL i Elisabet Cantenys (Blanquerna-URL), directora executiva a ACOS Alliance.

    Moderador: Oriol Pou, coordinador del Grau en Enginyeria Química a l’IQS-URL
     
  • 12.45 h. “El poder dels joves en la construcció del discurs de la pau”, reflexions a càrrec de la traductora i divulgadora cultural Ryma Sheermohammadi.

    Moderadora: Leticia Duboc, investigadora i professora de La Salle-URL
     
  • 13:45 h. Torn obert de preguntes i clausura de la jornada

Confirmar l’assistència … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere