ACVic – Centre d’Arts Contemporànies inaugura l’exposició del programa “Art i Escola”
ACVic – Centre d’Arts Contemporànies acollirà, el proper dijous 18 de maig a les 19h., la inauguració de l’exposició del programa “Art i Escola”, una iniciativa que estableix una xarxa de col·laboracions entre diferents institucions que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació, conjuntament amb centres educatius, i que organitza conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, amb la participació de professionals de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, l’Escola d’Art de Torelló, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Katacrack, Pakdart, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i persones a títol individual.
L’exposició exhibeix una selecció de la trentena de projectes artístics realitzats durant el curs. Es podrà visitar fins al 29 de juliol. La temàtica escollida per aquesta dotzena edició, treballada des de diferents punts de vista, ha estat l’arrel, entesa com a “l’òrgan que fixa una planta al terra i que li permet l’absorció d’aigua i nutrients. I a partir d’aquí, existeixen múltiples accepcions d’aquesta paraula. L’arrel com a memòria, record, família. Vinculada a l’antropologia. També a la història i a la humanitat. L’arrel pot ser la casa, o la família, o l’amistat. Les arrels ens configuren la identitat. També ens connecta amb la natura, o amb el món rural. Amb la botànica i el regne vegetal. O d’una manera més àmplia, amb la biologia i la taxonomia, que és la ciència que intenta classificar els organismes vius a partir dels ancestres i arrels comunes”.
L’exposició Art+Escola+Arrel exhibirà projectes realitzats mitjançant diferents tècniques i formats artístics, des l’escultura, la fotografia, l’acció performàtica fins a la pintura. Els centres, que abasten des de l’escola bressol fins a centres de secundària, i també d’educació especial, han treballat els projectes amb un grup classe o curs en concret o bé, en algun cas, amb la participació de tota l’escola. A més, durant el procés, un equip d’una vintena d’assessors relacionats amb al món de l’art, han realitzat tasques de suport i acompanyament. El programa Art i Escola ha comptat aquesta edició amb la participació de més de 3.000 alumnes de 32 centres educatius procedents de les comarques d’Osona -sobretot-, el Ripollès i el Solsonès.
Art i Escola al Vallès Oriental
Com ja és habitual, també s’ha dut a terme en paral·lel una edició del programa entre centres educatius del Vallès Oriental coordinat per l’AC Granollers i que comptarà amb una exposició que s’inaugurarà el 24 de maig al Museu Granollers.
Els centres que han participat enguany al programa Art i Escola són: L’Escola Estel; el Col·legi Sagrat Cor; l’Escola Doctor Joaquim Salarich; les escoles FEDAC VIC; l’Escola La Font; l’Escola Guillem de Mont-rodon; l’Escola Vic Centre; l’Escola Vedruna Escorial; el Col·legi Sant Miquel dels Sants; l’Institut La Plana; l’Escola Andersen; l’Institut Jaume Callís (Vic); l’Escola Emili Teixidor (Roda de Ter); el CEE Ramon Suriñach i l’Escola Tomàs Raguer (Ripoll); l’Escola Segimon Comas (Sant Quirze de Besora); l’Escola Bellpuig; el Col·legi El Roser (Sant Julià de Vilatorta); l’Escola El Vinyet (Solsona); l’Escola Rocaprevera (Torelló); l’Escola La Gleva (Les Masies de Voltregà); l’Institut Escola Carles Capdevila (Els Hostalets de Balenyà); l’Institut Escola Mestre Andreu (Sant Joan de les Abadesses); l’Institut Escola Josep Maria Xandri (Sant Pere de Torelló); l’Escola Agullola (Rupit-Pruit); l’Institut Antoni Pous i Argila (Manlleu);l’Escola Era de Dalt i l’Escola Vedruna (Tona); l’Institut de Gurb (Gurb); i l’Escola Bressol La Pitota (Prats del Lluçanès).
Sobre Art i Escola
Art i Escola és un programa iniciat el 2011 per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona amb l’objectiu de promoure la presència de l’art als centres educatius. Es desenvolupa conjuntament amb els centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària que s’hi adhereixen i estableix una xarxa de col·laboracions entre aquests i institucions que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació. Les escoles participants són principalment d’Osona, però també de comarques pròximes pertanyents a la demarcació de Barcelona i Girona. En totes les seves edicions, hi ha participat més de 35.000 alumnes de més de 70 centres educatius. El programa compta amb la participació de professionals de les següents entitats i institucions: l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, l’Escola d’Art de Torelló, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Katacrack, Pakdart, la UVic-UCC i persones a títol individual.
IMATGE: Un dels projectes de l’escola Dr. Joaquim Salarich, de Vic. Monmar Comunicació.©