Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de les Illes Balears ha concedit la Medalla Ramon Llull a Joan Company, fundador i director de la Coral UIB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Consell de Direcció de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha concedit la Medalla Ramon Llull de la UIB a Joan Company Florit en reconeixement a la seva dedicació i entrega com a fundador i director de la Coral de la Universitat de les Illes Balears  d’ençà que es va crear l’any 1977 i que ha deixat enguany i a més com a director de la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB.

Joan Company Florit

Joan Company Florit (Sant Joan, Mallorca) és un dels directors amb més presència en els circuits corals més importants d’Espanya. Ha dirigit, entre d’altres, l’Orfeó Donostiarra, la Coral Nacional d’Espanya, el Cor de Radiotelevisió Espanyola, el Cor de la Comunitat de Madrid, el Coro da Camera Italiano… i ha estrenat obres corals de D. G. Artés, J. Busto, J. Domínguez, A. Martorell, A. Parera Fons, J. Vila, J. L. Turina, etc. També, amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, ha estrenat obres d’A. Martorell, J. Martorell i J. Valent.

També ha dirigit l’Orquestra Simfònica d’Astúries, l’Orquestra de Cambra Reina Sofia, la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (de la qual fou director assistent en la producció de L’Atlàntida, de Falla), l’Orquestra de la Universitat de Portland (Oregon, EUA), la Camerata Anxanum (Itàlia), l’Orpheon Consort de Viena, l’Orquestra Simfònica de Galícia, etc. A més, ha col·laborat amb directors com T. Pinnock, Víctor Pablo, S. Mas, J. Pons, F. P. Decker, A. Zedda, A. Ros Marbà, C. Hogwood, M. A. Gómez Martínez, K. Penderecki, N. Santi, J. López Cobos, T. Koopman, R. Egarr, E. Inbal, D. Slobodeniouk i L. Maazel, entre molts altres.

Des de l’any 1999 és el director artístic de la Coral de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG), amb el qual ha preparat un extens i variat repertori simfonicocoral (entre d’altres, totes les simfonies de Mahler), operístic (Mozart, Donizetti, Rossini, Txaikovski, Puccini, Verdi, Wagner…) i a capella, que ha permès a la Coral de l’OSG participar en ambiciosos muntatges artístics d’alt nivell i, a la vegada, promoure un projecte coral amb la creació de los Niños Cantores de la OSG (2000) i del Coro Joven de la OSG (2005). El 2016 fou convidat al 51è Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona, on dirigí, al Palau de la Música Catalana, l’obra El mirador, per a cor i orquestra, de Josep Vila.

Però la seva faceta coral més reconeguda és la de director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears, que va contribuir a fundar l’any 1977 i amb la qual ha aconseguit reconeixements artístics importants, tant a les Illes Balears com a la Península i a l’estranger: creació de les corals filials (deu agrupacions); premis a concursos corals (Tolosa, Atenes…); actuacions a les sales de concerts principals d’Espanya i a festivals importants d’Europa i d’Amèrica; col·laboracions amb les orquestres més importants d’Espanya i d’Europa; enregistraments discogràfics; divulgació del patrimoni coral de les Illes Balears, etc. Per exemple, amb el grup Poema Harmònic, i amb la seva direcció, ha sortit al mercat l’enregistrament de la Missa de Pau Villalonga (+1609), primer mestre de capella de la Catedral de Mallorca.

Llicenciat en Història General, estudià direcció coral amb P. Cao, M. Cabero i O. Martorell (amb cursos a Espanya, França i Bèlgica). Va ser professor de música d’institut (fou el número 1 de la seva promoció, el 1985). Treballa a la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a director de la Coral UIB, del grup de cambra Poema Harmònic i de la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB. També és fundador, director i professor dels Cursos Internacionals de Música de la UIB (1977) i de les Colònies Musicals d’Estiu a les Balears (1995). Ha publicat nombrosos estudis i articles sobre música i músics de les Illes Balears a llibres, enciclopèdies i revistes especialitzades; també ha col·laborat amb institucions musicològiques espanyoles i estrangeres.

Entre les distincions rebudes, cal esmentar el premi Rotary Mallorca (Humanitats, 1995-96), el premi Gabriel Alomar (2001) de l’Obra Cultural Balear, el premi Rotary Ramon Llull (2011) i el Siurell de Plata als valors culturals (2020).

Medalla Ramon Llull

La Medalla Ramon Llull és una de les màximes distincions de la Universitat de les Illes Balears. La concedeix el Consell de Direcció de la UIB i té la finalitat de premiar mèrits excepcionals i donar una prova de l’alta estimació de què s’han fet mereixedores les persones físiques o jurídiques, privades o públiques, que hagin destacat en el camp de la investigació científica, de la docència, en el cultiu de les arts o les lletres, o que de qualque manera hagin prestat serveis extraordinaris a la Universitat de les Illes Balears.

+++

FOTOGRAFIA: Concert de celebració del 46è aniversari de la Coral UIB a la basílica de Sant Francesc Palma. (19/05/2023) El Rector de la UIB li va lliurar la medalla a Joan Company a l’inici del concert.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere