Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Esportcat reforça econòmicament el programa Esport Blanc Escolar

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La subvenció que rebran els consells esportius i els consells comarcals del Pirineu s’incrementa un 4 % respecte a l’any passat

Més de 2.400 nenes i nens de 60 centres educatius han participat en la 10a edició del programa, que promou els esports d’hivern entre tot l’alumnat de 3r i 4t de primària de les comarques pirinenques

Esportcat ha obert la convocatòria, dotada amb 675.000 euros, per a la concessió de subvencions per al desenvolupament del programa Esport Blanc Escolar (EBE) del curs 2022-2023. Una xifra que augmenta un 4 % respecte als 650.000 euros de l’any passat i que, com a novetat, incorpora la concessió i justificació a través de mòduls econòmics per a les activitats i el transport de l’alumnat.

En el nou format, els mòduls s’han calculat a partir de variables tècniques, econòmiques i financeres que han permès reduir les activitats a unitats físiques mesurables, que poden incrementar-se i actualitzar-se d’acord amb l’evolució de l’índex de preus de consum.

En cas de l’EBE, les seves activitats es poden concretar en un preu pel forfet, el lloguer de material i la sessió diària d’un/a tècnic/a per alumne/a, així com un preu unitari pel transport del professorat i l’alumnat. A més, s’ha establert una correspondència entre els mòduls econòmics prèviament establerts i les característiques específiques del desenvolupament del programa, com ara la tipologia de sessió normal o compactada, el nivell de titulació del personal tècnic o la necessitat de material adaptat o personal de suport per l’alumnat amb necessitats especials.

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha anat augmentant progressivament l’aportació econòmica al programa Esport Blanc Escolar a mesura que any rere any s’hi anaven afegint més escoles i aquestes anaven completant els dos cursos. Així, la subvenció del 2022 ja va augmentar un 20 % respecte al 2019, el curs en què encara no es completaven els dos cursos i el previ a la irrupció de la pandèmia, que va fer reduir el nombre d’alumnat i centres implicats durant el 2020 i 2021.

Amb aquesta convocatòria, el Govern referma l’aposta per un model d’esport escolar que afavoreix la màxima participació d’infants i adolescents en activitats fisicoesportives, en el marc del Pla Estratègic d’Esport Escolar de Catalunya (PEEC) 2020-2030, i reforça la pràctica de l’esport i l’activitat física com a motor de cohesió i transformació social a Catalunya.

L’EBE, un dels 5 programes que integren el PEEC i vinculat directament amb el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, es porta a terme des del curs 2013-2014 i aquesta temporada 2022-2023 ha comptat amb la participació de més de 2.400 nenes i nens de 60 centres educatius. L’objectiu de la iniciativa és la promoció dels esports d’hivern en l’àmbit escolar (esquí alpí, esquí de fons i surf de neu) entre l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles del Pirineu, així com oferir l’oportunitat de conèixer i aprendre en el propi entorn.

En el desenvolupament del programa hi col·laboren el Departament d’Educació, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells esportius i consells comarcals del Pirineu, el Conselh Generau d’Aran i la Unió de Consells Esportius de Catalunya, amb el suport de les Diputacions de Lleida i Girona, l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) i l’estació d’esquí de Port del Comte.

Consells esportius i consells comarcals

Tal com estableixen les normatives de la convocatòria publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), per una banda, poden optar als ajuts els 9 consells esportius de les comarques del Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès, i Val d’Aran) per fer front a les despeses de l’activitat. L’import d’aquesta partida arriba als 520.000 euros. D’altra banda, també poden demanar l’ajut els consells comarcals del Pirineu involucrats en el programa (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès; i el Conselh Generau d’Aran) per cobrir les despeses derivades del transport de les nenes i els nens participants. En aquest cas, l’import màxim destinat és de 155.000 euros.

Les activitats objecte de subvenció i llur despesa s’han de dur a terme entre l’1 de setembre de 2022 i el 31 de maig de 2023. El procediment de concessió és de concurrència no competitiva. D’altra banda, el pagament de les subvencions concedides serà amb una bestreta del 100% de l’import total de la subvenció concedida.

El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies hàbils —fins dijous 1 de juny a les 23.59 h—. Les sol·licituds i la resta de tràmits associats al procediment de concessió dels ajuts s’han de presentar únicament per via telemàtica a través del portal Tràmits gencat (tramits.gencat.cat), del Departament de la Presidència. En el cas dels ens locals, cal presentar la sol·licitud per mitjans electrònics a través de l’EACAT (eacat.cat).

Aquests 675.000 euros, però, no són l’única aportació econòmica de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física per fer realitat l’Esport Blanc Escolar. Així, en el marc de la subvenció ordinària que concedeix a la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i a la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), destina recursos per a la coordinació tècnica de l’EBE. A més, les estacions d’esquí, mitjançant l’acord del Consell Català de l’Esport amb l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), ofereixen un preu especial de forfets i lloguer de material a l’alumnat de les comarques pirinenques. Aquest suport del Govern català es veu complementat per les respectives aportacions de la Diputació de Lleida i de Girona per facilitar el transport.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere