Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya organitza el congrés OCEANOISE2023 amb experts en contaminació acústica al mar

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), organitza del 22 al 26 de maig, a Vilanova i la Geltrú, el congrés internacional de contaminació acústica OCEANOISE2023, que reunirà 160 científics d’arreu del món, per debatre sobre els problemes que genera el soroll d’origen humà al mar i les possibles solucions per mitigar els efectes en la fauna marina.  

El congrés OCEANOISE2023, que tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú (c. d’Olesa de Bonesvalls, 8), serà inaugurat  aquest dilluns 22 de maig, a les 9 h, per part del director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, Michel André, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau. Reunirà especialistes de 25 països: Estats Units, Canadà, la Xina, Japó, Taiwan, Regne Unit, França, Portugal, Espanya, Alemanya, Polònia, Itàlia, Holanda, Bèlgica, Austràlia, Islàndia, Suècia, Dinamarca, Noruega, Israel, Nova Zelanda, Corea, Hongria, Brasil i Sudàfrica.

En conjunt, representants del món acadèmic, de la indústria, entre d’altres de l’àmbit militar, d’ONGs, així com reguladors i consultors governamentals al voltant d’una mateixa taula per compartir nous resultats d’estudis relacionats amb la contaminació acústica als oceans. Els assistents són els màxims experts internacionals en mesures, mapeig i modelització del soroll a l’oceà, efectes fisiològics i de comportament en el medi marí, i també en procediments de regulació i mitigació.

Al llarg de les jornades, es tractarà, en diferents sessions que inclouen ponències i xerrades, la problemàtica de la contaminació acústica al mar generada pel transport de mercaderies, la pesca o les prospeccions geofísiques, la construcció de parcs eòlics o les maniobres militars, entre d’altres. A més, es presentarà la darrera tecnologia disponible per mesurar el soroll en el mar.

El LAB de la UPC, vinculat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), és reconegut internacionalment com un laboratori de recerca líder en l’estudi dels efectes de la contaminació acústica en l’oceà. Ha demostrat en diversos estudis que els organismes marins, incloent els cetacis, peixos i invertebrats poden patir greus lesions auditives causades per l’exposició continuada a nivells de so de baixa freqüència. El LAB també ha demostrat com afecta el soroll d’origen antropogènic en les praderies de Posidònia. Totes aquestes espècies marines tenen un paper essencial en l’equilibri dels oceans i, si es veuen amenaçades per l’activitat humana, es pot desequilibrar tota la cadena alimentària i afectar la biodiversitat dels ecosistemes oceànics.

Programa científic del congrés OCEANOISE2023 … clicar aquí
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere