Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

OPUS ONE una agrupació musical amb membres implicats amb la Universitat Autònoma de Barcelona enregistren al Sincrotró ALBA una versió del “Tubular Bells” de Mike Oldfield per celebrar els 50 anys de la publicació del disc

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’agrupació musical Opus One, formada en part per professors i exalumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha presentat el seu projecte amb un concert enregistrat al Sincrotró ALBA i que s’ha pogut seguir en diferit pel YouTube de la UAB. L’orquestra toca situada al bell mig del cor del sincrotró, damunt el túnel accelerador, per celebrar els 50 anys de la publicació del disc “Tubular Bells” de Mike Oldfield.

El Sincrotró ALBA, va cedir les seves instal·lacions: “El sostre del túnel de l’accelerador d’ALBA es converteix en un escenari únic per crear una atmosfera que uneix ciència i art en un marc incomparable”.

Un clàssic de la música contemporània

El 25 de maig de 1973, Mike Oldfield, aleshores un desconegut músic britànic de vint anys, va publicar Tubular Bells, el seu primer àlbum en solitari, un projecte que, dos anys abans, va ser rebutjat per diverses companyies discogràfiques per la seva aparent falta de comercialitat. L’estudi de gravació The Manor, on Oldfield treballava com a músic de sessió, va confiar en el seu talent artístic i l’obra es va convertir el primer llançament de Virgin Records, de Richard Branson, i va esdevenir un dels discos més influents de la història de la música contemporània.

Segons el professor Alern, el primer disc d’Oldfield representa “una obra clau de la música contemporània, que pertany a l’època en què la frontera entre la música culta i la música urbana era més imprecisa que mai”. Tubular Bells, que ha acumulat més de 20 milions de còpies venudes, va ser part, també, de la banda sonora original de la pel·lícula de 1973 de William Friedkin, L’exorcista.

Una altra peculiaritat de Tubular Bells és que el compositor britànic va tocar gairebé tots els instruments (piano de cua, honky-tonk, guitarra elèctrica, acústica i clàssica, percussió, orgues Farfisa, etc.) que van intervenir a l’enregistrament: “la seva astoradora destresa instrumental, així com la bellesa de les seves melodies i l’enginy per barrejar sonoritats d’estils musicals diferents, li van fer valer el sobrenom del Mozart del segle XX”, destaca el professor de Musicologia de la UAB.

El projecte d’Opus One

Opus One és agrupació musical d’instruments contemporanis de setze músics entre els quals hi ha diversos professors i exalumnes de la UAB i que impulsada Xavier Alern per retre homenatge a Mike Oldfield i al cinquantenari de la seva obra mestra. El nom del grup musical està relacionat amb el títol que originalment havia de tenir el disc, però Oldfied va canviar d’idea quan es va fixar en unes campanes tubulars durant una sessió de gravació, i que posteriorment va incorporar al seu projecte.

La seva proposta consisteix a oferir una interpretació de Tubular Bells acurada, sense anacronismes i amb el màxim respecte per l’esperit del mític enregistrament de 1973.

Posteriorment a aquesta estrena on line, Opus One encetarà una gira mundial que s’iniciarà el dia 13 de juny amb un concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona on interpretaran aquesta i altres obres de Mike Oldfield i que comptarà amb la participació de la cantant escocesa Maggie Reilly, coneguda pels seus èxits amb l’autor britànic.

+++

Emissió integra per streaming oferta pel Canal de Youtube de la Universitat Autònoma de Barcelona (25/05/2023):

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere