Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut d’Estudis Catalans / Cicle “Dijous de Ciència i Tecnologia 2023”: Conferència de Guadalupe Gómez sobre la recerca en estadística

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Cicle “Dijous de Ciència i Tecnologia 2023”

Conferència de Guadalupe Gómez Melis : “Una mirada personal sobre la recerca en estadística”.

Dia: Dijous 1 de juny de 2023. Hora: 18.30h.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans / Sala Pere i Joan Coromines (C. del Carme, 47, 08001 Barcelona)

Com s’estima el temps de desenvolupament d’un tumor produït per un agent carcinogen? Quin és el temps d’incubació de la infecció amb COVID-19 per les diverses variants? Quant de temps es pot estar un iogurt al prestatge d’un supermercat? Si fem un assaig clínic, és millor analitzar el temps fins a la mort o és millor tenir en compte el temps lliure de malaltia?

 Aquests són alguns dels problemes a què pot donar resposta l’estadística. Ara bé, la recerca en estadística és molt heterogènia, tal com potser passa en totes les disciplines científiques. Es pot fer recerca sobre els fonaments de la inferència estadística, en què el bagatge matemàtic és imprescindible. Es poden desenvolupar nous mètodes, a partir d’una bona base estadística, sovint responent a problemes per als quals no existeixen eines. També hi ha recerca aplicada basada en una autèntica interdisciplinarietat en què un equip integrat per persones de diferents disciplines cerca la millor manera de dissenyar l’experiment, busca com recollir les dades de forma ètica i eficient i analitza conjuntament els resultats per arribar a unes conclusions que s’espera que facin avançar la ciència. També cal invertir temps i coneixement en la transferència dels nous mètodes i garantir que tinguin impacte en la ciència i la societat. Totes aquestes vessants de la investigació en estadística, necessàries per a respondre a qüestions rellevants, són igual d’importants.

El fil conductor de la ponència serà la meva pròpia experiència investigadora, que il·lustraré amb diversos problemes, com els esmentats a l’inici. Per a donar resposta a totes aquestes qüestions, ha calgut combinar desenvolupaments teòrics, proposar nous mètodes, desenvolupar nou programari i, molt important, col·laborar amb investigadors de diverses disciplines.

+++

 Guadalupe Gómez Melis és llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB) i doctora en estadística per la Universitat de Columbia (Nova York, Estats Units). És catedràtica al Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC) i professora a la Facultat de Matemàtiques i Estadística, on va ser vicedegana i impulsora del Màster Interuniversitari d’Estadística i Investigació Operativa (UPC-UB).

Els seus principals interessos de recerca inclouen el desenvolupament de mètodes per a l’anàlisi de la supervivència i els assaigs clínics, amb un component interdisciplinari inequívoc. Les aplicacions en què ha treballat s’han centrat especialment en el càncer, el VIH-SIDA i la COVID-19. La seva formació inicial com a matemàtica li ha permès encarar temes de caràcter teòric. El seu doctorat en estadística li ha proporcionat els coneixements i una mirada transversal per a proposar nous mètodes. Les seves col·laboracions, un cert esperit curiós i un convenciment que cal acostar els llenguatges dels diferents àmbits de les ciències l’han ajudat a trobar solucions a problemes reals. La feina en equip li ha permès desenvolupar eines útils per a posar els mètodes a l’abast d’altres investigadors.

Coordina el Grup de Recerca en Bioestadística i Bioinformàtica (GRBIO UPC-UB), ha col·laborat amb més de cinquanta investigadors nacionals i internacionals, ha publicat més de cent cinquanta articles i ha dirigit més de quaranta treballs de fi de màster i catorze tesis doctorals. És la presidenta del Consell Català d’Estadística, membre representant del Consell Interuniversitari de Catalunya en el Consell de Salut de Catalunya, membre electe del Consell de la Societat Biomètrica Internacional i representant europea del Caucus for Women in Statistics, entre d’altres.

.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere