“CIVICA Summer School 2023” a European University Institute de Florence / Temàtica: “Reptes de la democràcia transnacional”
4-7 de setembre de 2023 Institut Universitari Europeu, Florència
CIVICA, la Universitat Europea de Ciències Socials, convida els investigadors en fase inicial (ESR) de totes les universitats de CIVICA a participar a la tercera escola d’estiu de CIVICA a l’Institut Universitari Europeu, a Florència, del 4 al 7 de setembre de 2023. El tema d’aquest any serà ser “Challenges of Transnational Democracy”.
El tema abasta sis àrees, cadascuna presidida per un expert en la matèria, que comentarà els articles presentats pels ESR. La conferència està pensada per ser interdisciplinària i s’anima els investigadors a interactuar amb el treball d’altres investigadors tant de la seva pròpia com d’altres disciplines acadèmiques.
Temàtica
El tema de l’escola d’estiu és “Els reptes de la democràcia transnacional”. Cobreix tant els reptes per a la democràcia transnacional com els reptes per a la democràcia transnacional. En altres paraules, la conferència cobreix, d’una banda, qüestions que la democràcia transnacional està cridada a abordar i on es considera part de la solució (reptes per a la democràcia transnacional). D’altra banda, també cobreix les contestacions de la idea o pràctica de la democràcia transnacional, on es considera, a la inversa, com a part del problema (reptes a la democràcia transnacional).
Sis àrees
1. El canvi climàtic com una emergència tan urgent que no tenim temps per a la presa de decisions democràtica, demanant, en canvi, una governança executiva d’emergència i un govern expert, o al contrari, com un desastre que només es pot aturar mitjançant la democràcia transnacional. – Ponent: Professor Horatia Muir-Watt (Sciences Po)
2. El capitalisme global com a amenaça històrica i actual per a la democràcia transnacional, o per contra, la democràcia transnacional com un mitjà molt necessari per tancar les llacunes de responsabilitat causades pel capitalisme global i per abordar qüestions urgents de (re)distribució global. – Ponent: Professor Nicolas Delalande (Sciences Po)
3. L’autoritarisme, el populisme i el nativisme com a reptes directes mundials (interrelacionats) a la democràcia transnacional, o més aviat com a fenòmens que la democràcia transnacional pretén superar o contenir. – Ponent: Professora Renata Uitz (Universitat d’Europa Central)
4. L’eurocentrisme i el (neo)colonialisme com a endèmics en la pràctica de la democràcia transnacional o potser fins i tot intrínsecs en la seva mateixa idea, o al contrari, com a biaixos a abordar i superar mitjançant teories i pràctiques democràtiques transnacionals descentradores i inclusives. – Ponent: Professor Michael Wilkinson (London School of Economics)
5. Límits: les dificultats teòriques i pràctiques de crear i delimitar polítiques democràtiques transnacionals com tallant les fronteres estatals tradicionals, enfront de la renacionalització i l’afirmació que una democràcia significativa només és possible dins dels límits d’un (nació)estat. – Ponent: Professor Martijn Hesselink (Institut Universitari Europeu)
6. La participació i la deliberació com a formes de democràcia que són impossibles a nivell transnacional (en absència de contacte cara a cara) o són l’única pràctica viable per a això (minipúblics establerts per sorteig). – Ponent: Professor Kalypso Nicolaidis (Institut Universitari Europeu)
L’escola d’estiu serà realment interdisciplinària. Tant el tema principal com cadascun dels subtemes s’abordaran des de diverses perspectives des de les ciències socials i les humanitats, com ara la ciència política, les relacions internacionals, la sociologia, l’economia, el dret i la història.
Ponents en conjunt:
• Professor Nicolas Delalande (Sciences Po)
• Professor Martijn Hesselink (Institut Universitari Europeu)
• Professor Horatia Muir-Watt (Sciences Po)
• Professor Kalypso Nicolaidis (Institut Universitari Europeu)
• Professora Renáta Uitz (Universitat d’Europa Central)
• Professor Michael Wilkinson (London School of Economics)
Conveners
Els Convener de l’escola d’estiu són Franca Feisel, Martijn Hesselink i Fouad Saleh de l’Institut Universitari Europeu.
Format
L’escola d’estiu constarà de sis sessions temàtiques. En cada sessió, investigadors en fase inicial de les universitats CIVICA presentaran els seus treballs. I per a cada sessió, un professor d’una de les universitats CIVICA, expert en la matèria, aportarà comentaris i retroalimentació sobre les ponències i presentacions. S’anima als investigadors a interactuar amb el treball d’altres investigadors i professors de la seva pròpia i d’altres disciplines acadèmiques.
Fotografia: La Badia Fiesolana seu de la European University Institute.