Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Centre de Visió per Computador / Universitat Autònoma de Barcelona: Projecte ExperimentAI – 4art. Edició a Cardadeu “Somien les màquines amb il·lusions visuals?”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

31 de maig de 2023  18:00h. Biblioteca Marc de Vilalba de Cardadeu.

La segona edició d’ExperimentAI, el projecte de ciència ciutadana del Centre de Visió per Computador (CVC) per experimentar amb la intel·ligència artificial a les biblioteques públiques compta amb 8 jornades divulgatives, dirigides a un públic general, i tenen lloc entre els mesos de maig i setembre.

La quarta sessió, titulada “Somien les màquines amb il·lusions visuals?” tractarà la percepció visual humana fent servir les il·lusions visuals, això permetrà als assistents veure que la “realitat” és un model que crea el cervell humà. D’altra banda, a la sessió s’utilitzaran xarxes neuronals artificials i també es mostraran punts febles de la IA moderna: els atacs adversaris. Els eixos temàtics de la sessió són la mobilitat i ciutats intel·ligents i les dones fent IA.

Més detalladament els organitzadors diuen: “En aquesta sessió farem una breu introducció a la percepció visual humana fent servir les il·lusions visuals (errors en la percepció) com a vehicle. Mitjançant il·lusions d’intensitat, color, espai, etc., mostrarem a l’audiència que el que entenen per “realitat” és només un model que el cervell humà ha creat del món i no la realitat. Després, ens centrarem en les xarxes neuronals artificials (base de la intel·ligència artificial moderna) per comprovar en què s’assemblen i diferencien de la percepció visual humana; i respondrem preguntes com: Pot un sistema artificial veure el món com els éssers humans? Les màquines també perceben il·lusions visuals? Les màquines han de veure el món com nosaltres?

Finalment, la presentació acabarà mostrant un dels punts febles de la intel·ligència artificial moderna: els atacs adversaris, una conseqüència de la manca de similitud amb la percepció humana però també com podem utilitzar-ho per al nostre benefici amb l’anomenada “programació adversària”.

En la sessió lliurarem a cada assistent un petit paquet d’il·lusions visuals impreses amb les quals podran explorar en més profunditat els errors en la percepció visual humana. A més, incloem en el paquet un petit patró d’interferència que servirà per evitar ser detectat (com a atac adversari) per un petit sistema de detecció de rostres.

Els assistents tindran l’oportunitat de participar en discussions, fer preguntes i aprendre sobre els últims avenços en percepció, atacs adversaris i la programació adversària, i les seves aplicacions en videovigilancia”.

+++

El Centre de Visió per Computador és un centre de recerca sense ànim de lucre amb personalitat jurídica independent, creat l’any 1995 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al Campus de Bellaterra d’aquesta universitat.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere