Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Twitter es retira del Codi de Bones Pràctiques en matèria de desinformació de la Unió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Una trentena d’empreses van signar un escrit en què van ratificar el compromís per combatre la desinformació en línia i acabar tant amb fonts d’informació falsa com amb publicitat enganyosa.

Twitter ha decidit retirar-se del codi de pràctiques contra la desinformació en línia de la Unió Europea (UE), en què formava part fins ara de manera voluntària i amb què es busca erradicar les fake news de les xarxes socials.

Creat el 2018, aquest codi de bones pràctiques s’aplica a una trentena d’empreses dedicades als serveis digitals, entre les quals hi ha gegants tecnològics com Meta, Mozilla, Google, Microsoft i TikTok.

Segons indica les agències com Europa Press, aquestes van signar un escrit en què van ratificar el seu compromís per combatre la desinformació en línia i acabar tant amb fonts de notícies que promoguessin informació falsa, com amb la publicitat enganyosa i no verificada.

Tot i que l’actual CEO de Twitter, Elon Musk, va adquirir la xarxa social amb l’objectiu de promoure “la llibertat d’expressió”, ha donat mostres de no voler continuar amb el codi signat pels seus antecessors a la direcció de la xarxa social .

És més, el novembre de l’any passat va tancar l’oficina de Twitter a Brussel·les, clau per a l’adopció de les normes i els canvis reguladors de la UE pel que fa al discurs de l’odi i la desinformació.

Una d’aquestes normatives és la Llei de Serveis Digitals (DSA, per les sigles en anglès), que va entrar en vigor aquest mateix mes, que és de compliment obligat per a les plataformes ‘online’ i que busca “limitar la difusió de continguts i productes il·lícits en línia”.

Aquesta proposta es porta a terme “per augmentar la protecció dels menors i oferir als usuaris més possibilitats d’elecció i millor informació”, tal com va explicar la Comissió Europea al document de presentació.

A aquesta norma s’hi ha referit el Comissari responsable del Mercat Interior d’Indústria, Thierry Breton, a través de Twitter, on ha comentat que aquesta xarxa social ha abandonat aquest “codi de pràctiques voluntari de la UE contra la desinformació”.

Tot i això, Breton ha insistit que “les obligacions romanen” i ha matisat que “la contra a la desinformació serà obligatòria sota la Llei de Serveis Digitals a partir del 25 d’agost”, per la qual cosa Twitter haurà de rendir els corresponents comptes amb la UE.

Aquesta normativa especifica que “les plataformes han de mitigar riscos com la desinformació o la manipulació electoral, la violència cibernètica contra les dones o els danys a menors en línia” i adverteix que, en cas d’incomplir-la, es pot imposar una multa de fins al 6% de la facturació global anual d’aquest proveïdor de serveis.

A més, “les plataformes deshonestes que es neguin a complir amb obligacions importants i, per tant, posin en perill la vida i la seguretat de les persones”, podran ser suspeses temporalment, en darrera instància.

IMATGE: Logos de Twitter.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere