Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els interns del centre de justícia juvenil El Segre de Lleida presenten el mur interior que han pintat en un projecte d’art comunitari

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Prop de 150 joves interns en els set centres de justícia juvenil de Catalunya participen cada any en alguna de les activitats artístiques que s’hi organitzen per afavorir la seva reinserció a la societat. Entre les activitats creatives que s’impulsen, en col·laboració amb diverses entitats socials, s’hi troben iniciatives de tallers relacionats amb la pintura, el teatre i la música i altres disciplines artístiques.

Es tracta d’una de les diverses mesures impulsades per promoure la reinserció i rehabilitació dels menors interns en centres de justícia juvenil a Catalunya. Són activitats que ajuden en el procés de creixement personal dels joves, en què es fomenten l’empatia, l’esforç, la disciplina, el treball en equip, la solidaritat o el respecte, sempre des d’una visió de gènere. A través de la intervenció de diversos professionals especialitzats de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil es treballa amb els interns per tal que adquireixin habilitats i valors i detectar aquelles mancances que els han portat a delinquir.

Traspassant Murs: reinserció a través de l’art

Els joves del Centre de Justícia Juvenil El Segre (Lleida) han participat en el projecte “Traspassant Murs”, que impulsa la fundació SETBA, i que té per objectiu ajudar els interns en la rehabilitació i reinserció a través de l’art.En un total de vuit sessions, repartides en quatre setmanes de treball, els 21 joves que han participat en el projecte han pintat el mur interior del centre sota la direcció artística de Tope, un artista targarí especialitzat en les arts plàstiques en diferents formats i tècniques, amb experiència en murals col·laboratius a escoles i centres penitenciaris.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, ha visitat el Centre de Justícia Juvenil (02/06/2023), amb motiu de l’acte de cloenda de la 6a edició de “Traspassant Murs”. “Aquest projecte demostra que l’art no és un luxe ni un producte de consum per a les elits culturals, sinó un dret, una necessitat i una eina de les majories socials per viure millor. La nostra feina és la de donar segones oportunitats que permetin als i a les joves integrar-se plenament en la vida social”, ha destacat Ubasart.

Festival GarGar de Murals i Art Rural

El projecte Traspassant Murs a Lleida s’ha completat amb la participació, per primera vegada, dels joves en el Festival Gargar de Murals i d’Art Rural de Penelles. Es tracta d’una iniciativa creada per l’empresa de disseny Binomic per difondre la cultura artística al món rural i que pretén sensibilitzar la població sobre els diferents col·lectius en risc d’exclusió social. El festival es va celebrar els dies 3, 4 i 5 de maig i va comptar amb la participació de 16 artistes, entre els quals es trobaven dos dels joves d’El Segre.

La proposta de la Fundació Setba i l’artista Tope en aquest festival va ser la de continuar el mural interior del Centre Educatiu El Segre per així complir l’objectiu del nom del projecte: traspassar els murs. En els dos murals, tant el que es troba a l’interior del centre com el que està ubicat a Penelles, s’ha volgut representar una al·legoria al positivisme i a la llibertat, a través d’elements que reflecteixen les inquietuds dels joves, com el futur, el pas del temps, el suport o l’amistat.

Reducció de l’estrès

La participació d’una persona en un procés artístic té efectes beneficiosos en la reducció de l’estrès. Així, el 71,4% dels joves que han participat en un procés de creació artística se senten més relaxats arran de l’experiència viscuda, segons una enquesta realitzada en finalitzar aquesta intervenció. Cal tenir en compte, a més, que per primera vegada en aquest projecte, l’assistència ha estat voluntària i el 84% dels joves han assistit a totes les sessions.

“M’ha agradat molt aquesta activitat. Gràcies per venir”, “M’agrada el projecte i el faria més vegades”,“M’hauria agradat que durés més dies”, “El curs en general m’ha agradat, però han passat molt ràpidament les sessions” són algunes de les respostes lliures dels qüestionaris que han contestat els joves i menors.

L’art com a mecanisme de reinserció

Al llarg de totes les sessions, els joves han pintat un mur de 30 m de llarg per 2 m d’alt, ubicat a dins de les instal·lacions a on estan complint una mesura d’internament en centre educatiu. La participació dels nois en aquest projecte vol despertar l’interès per l’art, demostrar que és un llenguatge d’expressió vàlid, crear complicitats en el grup, fomentar l’apoderament i autoestima, calmar l’ansietat i fer visible la realitat del centre a través d’una obra d’art comunitària. Per a la intervenció artística en el mur, els protagonistes han utilitzat una tècnica mixta amb productes a l’aigua, amb rodets, pinzells i esprais.

“Traspassant murs” és un projecte artístic participatiu adreçat a menors i joves interns, que ja s’ha replicat en quatre dels set Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya. Consisteix en una intervenció artística en algun dels espais arquitectònics del centre, sota la direcció d’un artista plàstic i amb l’ajuda també d’alumnes d’escoles d’art. El projecte es porta a terme des de 2018 i a partir del 2020, moment en què el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Setba va signar un acord de col·laboració.

La Justícia Juvenil a Catalunya

A Catalunya, les persones són inimputables fins als 14 anys, i a partir d’aquesta edat els menors ja tenen responsabilitats penals. Quan una persona major de 14 anys i menor de 18 comet un delicte, els jutges de menors tenen el poder de decretar les mesures educatives més adients per a l’autor dels fets.

Aquestes mesures judicials decretades per als menors són l’equivalent a les penes per a les persones adultes, amb la diferència que les mesures de justícia juvenil se centren principalment en finalitats educatives. El ventall de mesures que pot imposar el jutge poden anar des de la mediació i la reparació a les mesures de medi obert, la llibertat vigilada, les prestacions en benefici de la comunitat o fins a tasques socioeducatives.

L’internament en un centre educatiu és la mesura més extrema i només representa un 7,6% (449 nois i noies) de tots els joves que van passar l’any 2022 pel circuit de la justícia juvenil a Catalunya (5910).

A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere