II Congrés Escolar de Biodiversitat Marina al País Valencià: més de 400 estudiants consciencien sobre la protecció de la posidònia

La comunitat educativa de Dénia, Teulada, Moraira i Poble Nou de Benitatxell ha exposat a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València múltiples projectes sobre les amenaces a què s’enfronten les praderies de posidònia i la necessitat de conservar-les
L’Auditori Mar Rojo de l’Oceanogràfic ha reunit aquest dimarts (06/06/2023) un total de 450 escolars dels centres educatius de Dénia, Teulada Moraira i Poble Nou de Benitatxell al II Congrés Escolar de Biodiversitat Marina per parlar i debatre sobre la protecció de la posidònia. L’acte s’emmarca en la cloenda de la part interpretativa del Projecte Posidònia de la Fundació Oceanogràfic i la Ciutat de les Arts i les Ciències, que compta amb el patrocini de Banca March.
Els grups d’escolars de les escoles de la Marina Alta han presentat un total de 9 projectes -en formats de xerrada, podcast, desenvolupaments artístics i escènics, experiments, murals i pòsters de grans dimensions- amb l’objectiu de donar a conèixer, interpretar i posar en valor les praderies de Posidonia oceànica, un dels ecosistemes més productius i vulnerables del planeta, i així promoure comportaments per protegir-les.
Els temes abordats a les presentacions s’han centrat a l’ODS 14 de vida submarina de l’Agenda 2030 i han inclòs la contaminació, la destrucció d’hàbitats i la pèrdua de biodiversitat, la sobreexplotació dels recursos i el patrimoni cultural i natural.
Última fase interpretativa del ‘Projecte Posidònia’
L’alumnat ha treballat diversos projectes de recerca adaptats al nivell educatiu durant aquest curs escolar i els han presentat a l’Auditori de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Per part seva, escolars de Teulada Moraira han exposat els seus treballs divendres passat a l’Auditori de la localitat i el projecte seleccionat s’ha exhibit aquest matí a l’esdeveniment de València juntament amb la resta dels centres educatius de Dénia i Poble Nou de Benitatxell.
Amb tot aquest desenvolupament es pretén contribuir a la difusió del coneixement sobre la biodiversitat marina, a la posada en valor ia la selecció d’eines que fomentin la sensibilització ambiental i l’aproximació a les vocacions i coneixement científic.
Tribunal avaluador
Els grups d’escolars, que han intervingut des de l’escenari de l’Auditori Mar Rojo, s’han dirigit al públic ia la resta d’estudiants davant l’escrutini dels membres del tribunal, que estava format per Leocadia García-Bartual, directora de la Fundació Oceanogràfic , Francisco Torner, director del ‘Projecte Posidònia’, Olga Mayoral, subdirectora del Jardí Botànic i Juan Guillen, investigador de l’Institut d’Ecologia Litoral.
El jurat, després de l’exposició de cadascuna de les ponències, n’ha fet una valoració per posteriorment lliurar el diploma a l’alumnat participant.
Els treballs presentats representen un ampli ventall sobre les praderies de posidònia i la seva problemàtica actual a través de diferents visions motivadores i suports comunicatius: fotografia, literatura, teatre, audiovisuals, comunicació o biologia. Unes possibilitats que mostren la interdisciplinarietat de l’esdeveniment i el grau d’enriquiment.
Aquest congrés ha brindat una oportunitat única perquè els estudiants, des d’educació infantil fins a secundària, comprenguin la importància del mètode científic per acostar-se a la realitat de manera objectiva i desenvolupar un pensament crític.
Un projecte de protecció dels fons marins
El Projecte Posidònia és una iniciativa de la Fundació Oceanogràfic i la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que compta amb el suport financer del fons Mediterranean Fund de Banca March. L’objectiu del projecte és, a més d’identificar i posar en valor la biodiversitat marina de la Marina Alta i difondre les bones pràctiques ambientals a la mar, inspirar accions paral·leles als centres educatius.
Es tracta d’un projecte de més d’un any de durada que es compon d’una fase tècnico-científica -estudi cartogràfic i aplicació mòbil- i una altra d’interpretativa per traslladar el valor de l’ecosistema a la comunitat escolar i grups poblacionals dels municipis de l’àrea d’estudi.