El Papa Francesc vol potenciar les Universitats Eclesiàstiques i nomena Armand Puig com a nou President d’AVEPRO, l’agència de la Cúria que promociona la qualitat dels seus centres d’educació superior
El Papa Francesc ha nomenat el doctor Armand Puig i Tàrrech, fins ara Rector del barceloní “Ateneu Universitari Sant Pacià”, com a nou president de l’Agència de la Santa Seu per a l’Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO) per als cinc anys vinents.
Armand Puig substituirà el religiós redemptorista polonès Andrzej S. Wodka, al capdavant d’una institució fundada pel papa Benet XVI el 2007 i que forma part de la Cúria Romana.
Què és AVEPRO?
La “Agenzia della Santa Sede per la Valutazione e la Promozione della Qualità delle Università e Facoltà Ecclesiastiche / Agència de la Santa Seu per a l’Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO), creada per Benet XVI l’any 2007, és una institució vinculada a la Santa Seu, d’acord amb la Constitució Apostòlica Pastor Bonus.
La tasca de l’Agència és promoure i desenvolupar una cultura de la qualitat a les institucions acadèmiques directament dependents de la Santa Seu i assegurar-les uns criteris de qualitat vàlids internacionalment.
L’adhesió de la Santa Seu al Procés de Bolonya va estar determinada per la intenció de perseguir i aconseguir alguns objectius previstos en el Procés de Bolonya, que inclou:
– Respecte per l’especificitat i diversitat dels diferents sistemes universitaris;
– Creació d’un espai comú d’educació superior que afavoreixi la implicació de les institucions universitàries en una dimensió internacional;
– Atenció a la qualitat com a valor intrínsec i necessari per a la recerca i la innovació universitària.
L’activitat d’AVEPRO està regulada per la Constitució Apostòlica Sapientia christiana (15 d’abril de 1979) i s’ajusta a les normes i directrius europees així com a altres acords internacionals relatius a les normes i procediments d’avaluació de la qualitat en l’educació superior.
L’Agència col·labora amb institucions acadèmiques en la definició de procediments interns d’avaluació de la qualitat en la docència, la recerca, els serveis, mitjançant el desenvolupament i l’ús d’eines operatives adequades (directrius, qüestionaris, bases de dades, xarxes d’informació, etc.). També planifica els procediments d’avaluació externa de les institucions acadèmiques individuals, organitzant visites d’experts in situ.
Pel que fa a l’autonomia en què desenvolupa la seva activitat, l’Agència treballa en col·laboració amb tots els subjectes interessats en la vida i el progrés de les universitats i facultats eclesiàstiques: les mateixes institucions, la Congregació per a l’Educació Catòlica, les conferències episcopals, autoritats internacionals, estatals, nacionals i regionals i tots aquells que treballen a les diferents diòcesis dels països on tenen la seu de les institucions acadèmiques eclesiàstiques.
Qui és Mossèn Armand Puig i Tàrrech ?
Armand Puig en declaracions a les agències de premsa ha rememorat els nou anys en què ha estat degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, entre el 2006 i el 2015, i els vuit com a rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, una institució a la qual “agraeix profundament” haver-li “permès desenvolupar una aportació al camp de la docència i la investigació bíbliques”.
Ha subratllat, de manera especial, la “coordinació” de la Bíblia Catalana Interconfessional (1982-1993), el llibre “Jesús, un perfil biogràfic”, del 2004, i les investigacions que segueix duent a terme en llibres, articles i grups de treball.
“Estic particularment agraït i satisfet perquè, a més de les facultats que conformen l’Ateneu, també s’ha creat xarxa, uns centres de recerca (càtedres), que tenen una importància alta en relació amb les activitats d’aprofundiment d’algunes temàtiques: el Centre Antoni Gaudí i els seus col·laboradors, un centre internacional d´estudis avançats que donarà grans fruits sobre la persona i l´obra de l´arquitecte, i també el centre de Teologia i Filosofia Medieval Catalanes”, ha subratllat.
Altres càtedres que ha volgut destacar són les de pensament i acció social de l’Església, de teologia pastoral i una altra que voldria fora de teologia i religions.
El nomenament implica el seu cessament com a rector de l’Ateneu i, per tant, s’inicia un procés d’elecció del substitut.
Nascut a la Selva del Camp (Tarragona) el 1953, Armand Puig, ordenat prevere el 1981, va entrar al Seminari Menor de Tarragona amb tot just deu anys i allí va cursar els estudis de Batxillerat i el Preuniversitari.
Entre 1971 i 1978 va realitzar els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de Barcelona, on es va llicenciar en Sagrada Teologia i el 1980 al Pontifici Institut Bíblic de Roma es va llicenciar en Sagrada Escriptura, rebent el títol de doctor el 1984.
Quan va defensar la seva tesi doctoral, “La parabole des dix vierges”, a la Pontifícia Comissió Bíblica de Roma, el president del tribunal de tesi va ser el llavors cardenal Joseph Ratzinger.
La seva trajectòria com a prevere s’ha centrat sobretot en l’àmbit de la docència i la formació.
Ha estat rector de diverses parròquies de l’arxidiòcesi de Tarragona i des de l’any 2005 és l’administrador parroquial de la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona.
+++
Comentari editorial
Felicitar al Mossèn i Professor Armand Puig i animar-lo a fer realitat la única frase que ens imaginem entre el Papa Francesc i ell, en una suposada trobada a Roma:
-“Armando has de llevar y aguantar a nuestras Universidades y Facultades Eclesiasticas a primera división !!!”.
Doncs, això Mossèn …