Recerca de la Stockholm University: l’expedició ARTofMELT2023 estudiarà l’arribada de l’estiu a l’Àrtic
El canvi ràpid del clima àrtic està determinat per un equilibri entre la calor importada del sud, la major part a l’atmosfera, i l’energia perduda a l’espai per radiació a la part superior de l’atmosfera àrtica. Al maig, l’expedició ARTofMELT2023 -Atmospheric Rivers and the Oset of Sea Ice Melt 2023-, dirigida per investigadors de la Universitat d’Estocolm, s’embarcà en una expedició de recerca a l’oceà Àrtic central. L’objectiu és recollir observacions úniques dels processos que regeixen la transició de l’hivern a l’estiu a l’alt Àrtic, moment en què el gel de l’Àrtic comença a fondre’s.
Perseguint rius atmosfèrics
Els investigadors segueix les previsions meteorològiques per saber quan es podria esperar l’anomenat riu atmosfèric. La hipòtesi dels investigadors és que aquesta transició de l’hivern a l’estiu és provocada per fortes entrades d’aire càlid i humit procedents dels rius atmosfèrics més al sud.
Les observacions de l’Àrtic central en general, i de l’atmosfera en particular, són rares. L’inici del desglaç estival a l’alt Àrtic, quan i com passa, no s’ha estudiat amb detall des de finals dels anys noranta, ja que molt poques expedicions de recerca s’han aventurat a la regió a la primavera. Les observacions més detallades provenen d’expedicions trencaglaç que es fan normalment a finals d’estiu i tardor, quan el gel és més fàcil de navegar.
“Sabem amb molta certesa que la temporada de fusió començarà mentre hi siguem. Amb l’ajuda de les previsions meteorològiques avançades, també veurem exactament on hem d’estar de cinc a set dies abans”, diu Michael Tjernström el científic en cap d’ARTofMELT2023.
Què és ARTOFMELT2023?
El projecte ARTofMELT2023 (Rius atmosfèrics i inici del desglaç àrtic) és una expedició internacional de recerca interdisciplinària (amb investigadors d’una àmplia gamma de camps). La investigació es fa des del trencaglaç de recerca suec Oden fins a l’oceà Àrtic central.
El trencaglaç suec Oden embarcà des de Longyearbyen a Svalbard, Noruega, el 7 de maig amb 40 científics de Suècia, Finlàndia, Suïssa, Alemanya, Regne Unit i Estats Units, i 20 membres de la tripulació per a un creuer de recerca de sis setmanes a l’oceà Àrtic.
El trencaglaç Oden és propietat de l’Administració Marítima Sueca, però la Secretaria de Recerca Polar sueca l’utilitza durant l’estiu per a expedicions a l’oceà Àrtic.
Qui dirigeix l’expedició?
L’expedició està dirigida pel professor Michael Tjernström (Departament de Meteorologia de la Universitat d’Estocolm) i el professor associat Paul Zieger (Departament de Ciència Ambiental) amb el suport logístic de la Secretaria de Recerca Polar sueca.
Què investigarà ARTOFMELT2023?
Els investigadors estudiaran en detall quan la superfície de gel marí de l’oceà Àrtic comença a fondre’s a la primavera, una fase poc observada en el cicle anual àrtic. Concretament, exploraran si els anomenats “rius atmosfèrics” tenen un paper en el moment de l’inici de la fusió. Aquesta data és important per a la fusió anual del gel marí que ha augmentat substancialment durant les últimes dècades, com a conseqüència de l’escalfament global.
Com es farà la recerca?
A l’oceà Àrtic, utilitzaran previsions meteorològiques avançades per guiar l’equip cap a les ubicacions òptimes. La naturalesa del problema requereix una expedició quan el gel marí és al màxim, desafiant la capacitat del trencaglaç Oden i la logística. Quan tinguin èxit, retornaran observacions úniques dels processos que contribueixen a determinar el moment en què comença el desglaç de l’estiu.
Què són els “rius atmosfèrics”?
Els rius atmosfèrics són aire càlid i humit que entra des del sud.
Quin és el seu paper a l’àrtic?
Els rius atmosfèrics tenen un efecte molt important en el pressupost d’energia superficial i també porten aerosols contaminants i altres gasos traça de latitud més baixa a l’Àrtic. A la primavera, es creu que tenen la capacitat de desencadenar l’inici de la fusió del gel marí d’estiu alterant les característiques de la superfície. La connexió entre els rius atmosfèrics i l’inici de la temporada de desglaç d’estiu és poc entesa i es mostra poc, per això l’expedició ARTofMELT2023 té un paper important per entendre el desglaç.
Qui finança l’expedició?
ARTofMELT2023 està organitzat per la Secretaria de Recerca Polar sueca i es finança principalment a través de subvencions pròpies del Secretariat, però també a través de col·laboracions internacionals. El treball dels equips del professor Michael Tjernström i del professor associat Paul Zieger està finançat principalment per The Knut and Alice Wallenberg Foundation i el Swedish Research Council. A més, la Fundació Carl Trygger i el Consell Europeu de Recerca (ERC) van proporcionar un finançament crucial per a la creació d’instrumentació per mesurar partícules d’aire.
+++
IMATGES: 1. El trencaglaç Oden va amarrar en un banc de gel durant l’ARTofMELT2023. Fotografia: Paul Zieger ©.
2. Mapa de la zona objectiu de l’expedició ARTofMELT2023 Font: Mapbox/The Swedish Polar Research Secretariat ©.