Comença la segona edició del Festival de Literatura Llatinoamericana a Barcelona: KM Amèrica 2023
Del 14 al 18 de juny de 2023
El Festival de Literatura Llatinoamericana KM Amèrica continua sumant recorregut amb vint autors i autores de generacions, geografies i tendències literàries diferents.
En aquesta segona edició i sota el comissariat de l’escriptor Eduardo Ruiz Sosa, el festival posa l’accent en relats que involucren la vida privada, la vida familiar o la col·lectivitat més pròxima en esdeveniments públics i polítics, i que despullen els universos de la intimitat a partir de les grans transformacions de l’entorn.
Organitzat per Casa Amèrica Catalunya i Biblioteques de Barcelona, el festival connecta diverses veus de l’Amèrica Llatina i el Carib amb la literatura catalana.
A les converses, entrevistes, rutes literàries i espectacles de literatura oral KM Amèrica 2023 hi incorpora tres noves activitats: un club de lectura virtual, un taller sobre novel·la negra i una sessió de lectura en veu alta i poesia espontània.
Per què tornaves cada estiu, la novel·la guanyadora del concurs “Narratives a escena”, protagonitza el tancament de la segona edició del KM Amèrica.
Dimecres 14, dijous 15 i divendres 16 de juny. Casa Amèrica Catalunya
De 11.00 a 14.00 h. Com escriure una novel·la negra. Taller
Quines estratègies han fet servir diversos autors i autores per escriure novel·les significatives del gènere policíac? L’escriptor Leonardo Padura imparteix aquest taller, en el qual aborda l’origen, el desenvolupament i la consolidació de la novel·la policíaca a Europa i als Estats Units, així com en la llengua espanyola i en el context sociocultural cubà. Serà un espai de diàleg a partir de les novel·les El son etern (Raymond Chandler), Asesinato en el Comité Central (Manuel Vázquez Montalbán) i Máscaras (Leonardo Padura).
Dimecres 14 de juny. Casa Amèrica Catalunya
19.00 h. Accents
Reunió a l’entorn de la diversitat d’accents, veus i espais evocats a través dels textos. Serà una lectura en veu alta en la qual participaran alguns dels autors i autores convidats per compartir la seva obra i posar so i oralitat a les paraules dels seus llibres.
L’obertura del festival també tindrà accent musical i gastronòmic amb les improvisacions poètiques de Wilson Saliwonczyk i la degustació de begudes típiques llatinoamericanes. Hi participen Fernanda García Lao, Leonardo Padura, Natalia García Freire, Franco Félix, Leo Felipe Campos, Gabriel Mamani Magne, Claudia Ulloa Donoso, Aline Bei i Gustavo Faverón.
Dijous 15 de juny. Biblioteca Gabriel García Márquez
18.00 h. Pares més enllà dels fills
Com s’escriu, avui dia, sobre aquest nucli canviant que és la família? Llibres que exploren els ecos del món en la vida familiar, el descobriment de la vida dels pares més enllà dels fills, la ruptura de les generacions i el pes de les herències. Hi participen Gustavo Faverón, Natalia García Freire i Franco Félix. Ho modera Robert Juan-Cantavella.
19.00 h. Ressorgir, reconèixer, reaparèixer
Literatures que travessen el dolor, físic o emocional, i se submergeixen en la reconstrucció d’una memòria tant individual com col·lectiva, per ressorgir més endavant en un nou relat, com en un canvi de pell. Hi participen Giuseppe Caputo, Belén López Peiró i Claudia Ulloa Donoso. Ho modera Aina Gatnau.
20.00 h. Exili cap a l’origen
Encreuaments generacionals per entendre què ha canviat en les maneres de representar la realitat llatinoamericana a través de la literatura. Exili, migracions i retorns com a forma d’explicar la relació dels autors i les autores amb els seus països d’origen, amb la distància i amb els llocs d’acollida. Gabriel Mamani Magne i Leo Felipe Campos entrevisten Leonardo Padura.
Divendres 16 de juny. Biblioteca Gabriel García Márquez
18.00 h. La casa, interior i exterior
La casa com a lloc d’horrors i com a espai quotidià, com a àncora en el passat i com a aspiració d’un futur diferent, com a lloc segur i com a laberint de memòries. En la tradició literària, la casa és un nucli de conflicte i un refugi, una frontera entre la vida interior i la vida a la intempèrie. Hi participen Fernanda García Lao, Aline Bei i Juan Pablo Villalobos. Ho modera Albert Pijuan.
19.00 h. Paisatges ferits
Des d’on parlen les històries? Quin és el pes dels espais i com ens transformen? Hi ha textos en què els llocs són un personatge més que, amb el seu propi discurs, la seva pròpia veu, el seu propi cos, explica la història de qui hi transita o hi habita. Hi participen Claudia Ulloa Donoso, Natalia García Freire i Gabriel Mamani Magne. Ho modera Sònia Hernández.
20.00 h. Mons perduts, mons transformats
Llibres entrellaçats per l’absència, la malaltia i l’espera, que converteixen el dol en un acte creador o creatiu i que busquen, a les restes vives de les pèrdues, el llenguatge que narra l’emergència d’un món nou. Hi participen: Giuseppe Caputo, Gabriela Polit Dueñas i Franco Félix. Ho modera: Dunia Gras.
Dissabte 17 de juny. Biblioteca Gabriel García Márquez
12.00 h. L’entrevista dels lectors i les lectores
El públic pren la paraula i fa preguntes als autors i les autores convidats. Durant la setmana del festival es podran escriure preguntes i dipositar-les en una bústia que s’obrirà en aquesta sessió. Les preguntes se sortejaran entre els escriptors i escriptores amb l’ajuda d’una tómbola. Hi haurà una conversa oberta en la qual el diàleg entre autors i autores i lectors i lectores es relaxa per establir uns vincles més directes i espontanis.
Hi participen Leonardo Padura, Fernanda García Lao i Gustavo Faverón. Ho modera Óscar López.
13.00 h. Vertigen poètic
Un joglar, un investigador de la paraula, un improvisador de poemes: el payador (cantant popular que improvisa cançons) Wilson Saliwonczyk ofereix música popular del Riu de la Plata, cançó i poesia en aquest espectacle de literatura oral. Amb temàtiques i paraules proposades pel públic, aquesta sessió incorpora vertigen, aventures amb el llenguatge i salts al buit, a banda d’un reguitzell de cançons d’autor crítiques i actuals. Una ràbia alegre, una trobada poètica sobtada, tan profunda com divertida.
Dissabte 17 de juny. Casa Amèrica Catalunya
18.00 h. Sobreviure/escriure
La pàgina escrita esdevé un escenari en el qual personatges i espais es nodreixen d’allò performatiu, del cos, de la plasticitat. Són literatures en què la família, la casa i l’escriptura són les forces de tensió entre la capacitat i la voluntat de sobreviure a uns esdeveniments que ens superen. Hi participen Aline Bei, Fernanda García Lao i Belén López Peiró. Ho modera Yaiza Berrocal.
19.30 h. ‘Por qué volvías cada verano’. Estrena teatral
La bona víctima és aquella que pot ser reconeguda i legitimada com a tal per la societat en el seu conjunt, pels mitjans i pel sistema judicial. La bona víctima és una víctima normativa; fràgil, innocent, vulnerable, coherent i ha de poder explicar-se amb fluïdesa, tret de petits lapsus, però sense cometre contradiccions.
La bona víctima sabrà suportar durant anys el procés judicial, els peritatges i els interrogatoris, a més de torejar íntimament amb qualsevol sentiment d’angoixa, ansietat, culpa, inseguretat, frustració, negació o dolor. La bona víctima ens ha de poder perdonar a tots. Adaptació dramatúrgica de la novel•la Per què tornaves cada estiu, de Belén López Peiró.
Dramatúrgia i direcció: Andrea Segura Olavarría. Interpretació: Antonella Posso. Espai sonor i vídeo: Raquel Tomàs. Ajudant de direcció: Mauricio Sierra. Vestuari: Agatha Cape.
Diumenge 18 de juny
12.00 h. “Barris travessats”. Ruta literària. Barri de l’Eixample
A partir d’algunes obres i autors i autores de la literatura catalana vinculats al barri de l’Esquerra de l’Eixample, Laureano Debat proposa aquest recorregut, que també travessarà els seus dos llibres barcelonins, Casa de nadie i Barcelona inconclusa, on la història del barri, els seus llaços amb la literatura, els espais públics i domèstics, els carrers i places, seran les estacions d’un breu viatge en el qual hi haurà confluències entre novel·les llatinoamericanes i catalanes, i lectures i anècdotes que componen una mínima, però rica, memòria literària.
Casa Amèrica Catalunya
18.00 h. ‘Por qué volvías cada verano’. Segona actuació.
+++
Adreces: Biblioteca Gabriel García Márquez (del Treball, 219 de Barcelona) i a Casa Amèrica Catalunya (Còrsega, 299 de Barcelona)