Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya: El Memorial Democràtic instal·la tres llambordes stolpersteine en record els deportats olesans Miquel Boada, Jaume Manyà i Josep Piñol

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

En xifres totals, hi ha 494 stolpersteine instal·lades a 67 municipis d’arreu del territori català

El Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, per mitjà del Memorial Democràtic, és l’encarregat de la coordinació i gestió del projecte stolpersteine

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font i Agulló, ha participat aquesta tarda (16/06/2023) en l’acte de col·locació de tres stolpersteine en record a Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga i Josep Piñol Mayor, tres olesans víctimes de la deportació nacionalsocialista. En paraules del director, “el projecte stolpersteine és una acció de futur, un acte imprescindible per reforçar la memòria democràtica com a baluard contra les postures autoritàries i negacionistes”. Amb les tres noves llambordes, instal·lades al mateix lloc que les anteriors, la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, el municipi en suma tretze.

L’acte commemoratiu ha començat a la Casa de Cultura d’Olesa, i ha inclòs una trobada amb els familiars dels deportats. A més del director del Memorial Democràtic, hi han intervingut l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera Rey, i el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota i Boada. L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament del municipi amb la participació del Memorial Democràtic, encarregat de coordinar i gestionar la col·locació de les stolpersteine a Catalunya.

Els deportats a qui s’ha reconegut amb la col·locació de les plaques són:

NomData de deportacióCampSituació finalStolpersteine
Miquel Boada1944NeuengammeAlliberatPlaça de Fèlix Figueras
Jaume Manyà1940Mauthausen i GusenMortPlaça de Fèlix Figueras
Josep Piñol1941MauthausenAlliberatPlaça de Fèlix Figueras

A Catalunya hi ha un total de 494 stolpersteine instal·lades a un total de 67 municipis. Enguany, queden per col·locar més llambordes a Arenys de Munt, Caldes de Montbui, Cubelles, l’Hospitalet de Llobregat, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Sabadell, Santa Cristina d’Aro, les Valls de Valira, Solsona, Navès, Sant Llorenç de Morunys, Odèn, Lladurs i Guixers.

Les llambordes stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades a camps de concentració nazis. S’emplacen davant l’última residència on la persona va viure en llibertat, o en un lloc emblemàtic del municipi.

A les stolpersteine es grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

Stolpersteine, “pedra que fa ensopegar”

Les stolpersteine són el projecte de memòria descentralitzat més gran que existeix. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d’humanitat, per contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Gunter Demnig (Berlín, 1947) va col·locar la primera stolpersteine l’any 1996; des d’aleshores, n’hi ha més de 82.000 repartides per tot el món.

En alemany, stolpersteine significa “pedra que fa ensopegar” i, d’acord amb Demnig, “no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor”. A més, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú en vulgui llegir la inscripció cal que s’inclini i, per tant, que faci una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere