Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

IV Jornada de Ciència Oberta a la Universitat Politècnica de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Programada la IV Jornada UPC de Ciència Oberta aquest dimecres 28 de juny de 9:30h a 14:00h, a la Sala d’Actes de l’Edifici Vèrtex al Campus Nord de la UPC .

El Vicerector de Recerca, el Servei de Suport a la Recerca i la Innovació  i el Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius  de la Universitat Politècnica de Catalunya organitzen un acte on la comunitat acadèmica i investigadora podrà conèixer l’estat actual de la ciència oberta, la ciència ciutadana i les dades recerca a la UPC i al món científic.

Què és la Ciència Oberta?

La Ciència Oberta és cada vegada més present a les institucions de recerca i innovació. Sorgeix de polítiques científiques com la Recerca i la Innovació Responsables (RRI, per les seves sigles en anglès) o el model de la quàdruple hèlix d’innovació social. Implica que la comunitat acadèmica ha de vetllar per l’accés obert dels resultats i les dades de recerca, i apostar per incorporar a la recerca elements com l’ètica, el software lliure o la ciència ciutadana.

Ciència Oberta a la UPC

Al primer bloc de la jornada es tractarà l’estat actual de la ciència oberta. El Vicerector, Jordi Llorca, farà un discurs de benvinguda i presentació on explicarà què és la ciència oberta. Després, Rafael Vidal, delegat del Rector en Ciència Oberta i Ciència Ciutadana, parlarà del full de ruta a seguir en la UPC amb l’objectiu d’apropar la ciència a l’abast de tothom i poder fer a la ciutadania partícip dels projectes impulsats a la UPC.

Dades de recerca i l’ètica al darrere

Les dades de recerca són els registres numèrics, textuals, imatges o sons que s’utilitzen com a fonts primàries per a la investigació científica i que són comunament acceptats per validar les conclusions i els resultats d’una investigació. En aquest context de flux d’informació, Cristina Guzmán, membre del Comitè d’Ètica i Protecció de dades de la UPC, ens explicarà al bloc 2 com es gestionen les dades que fan possible els avenços en investigació des de la deontologia professional.

Divulgació, la clau per fer la ciència ciutadana

Al tercer bloc es parlarà de la importància de la divulgació científica per fer front els nous reptes i alfabetitzar en coneixements científics a la ciutadania. La Cap del Servei Comunicació de la UPC, Anna Rosa Cánovas, i el periodista científic de TV3, Xavier Duran, faran un repàs de les principals claus per comunicar i divulgar la ciència de manera eficaç. Tot conduït per Carme Fenoll, directora de l’Àrea de Cultura i Comunitat de la UPC.

L’impacte de la ciència ciutadana

A l’últim bloc, Mireia de la Rubia, Cap del Servei de Suport a la Recerca i la Innovació de la UPC, conduirà un diàleg amb els investigadors Josep Perelló (UB) i Montserrat Bosch (UPC) on es tracarà d’aprofundir en l’impacte de la incorporació de la ciència ciutadana en la recerca i la innovació i els efectes positius que comporta en la societat i en els entorns.

PROGRAMA … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere