Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Oberta de Catalunya es reforça amb la “Càtedra per a la Resolució de Conflictes, Mediació i Transformació Digital”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el Centre de Mediació de Catalunya, de la Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia, Drets i Memòria del Govern de la Generalitat, han creat la “Càtedra per a la Resolució de Conflictes, Mediació i Transformació Digital”, amb la finalitat d’impulsar i utilitzar encara més la mediació com una forma reeixida per a la resolució de conflictes a Catalunya.

L’acord que fa possible la nova càtedra es va signar el juliol del 2022 entre la llavors consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l’exrector de la UOC, Josep A. Planell. Enguany, però, agafen el relleu i les regnes la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i la rectora de la UOC, Àngels Fitó.

El director de la càtedra és Xavier Pastor, professor del màster, el postgrau i les especialitats de conflictologia dels Estudis de Dret i Ciència Política, expert en resolució de conflictes públics i socials i en mediació, i impulsor de projectes de mediació esportiva i en l’oci nocturn. Pastor assenyala que la nova càtedra “vol reunir dades per analitzar la realitat social i els conflictes actuals”. Això ha de permetre “posar al dia” la mediació que es fa a Catalunya i “motivar” les polítiques que la promouen perquè la ciutadania la pugui utilitzar de manera massiva en diferents àmbits i segments socials.

Les línies d’investigació de la nova càtedra

La nova càtedra té diferents línies d’investigació. Durant el 2022, s’han dut a terme dues línies; d’una banda, un estudi comparatiu sobre l’estructura i el funcionament d’oficines, centres i institucions públiques de mediació en altres països de l’entorn europeu. S’ha tractat de veure des dels governs qui fa què, com ho ordena, com ho promou i en quins àmbits socials funciona millor, i com s’articula dins de l’Administració per obtenir bons resultats. Aquest treball ha de servir per conèixer projectes d’èxit en l’àmbit nacional i internacional que puguin ser avaluats i analitzats pel Centre de Mediació de Catalunya amb la voluntat d’actualitzar i modernitzar la institució.

D’altra banda, una segona línia d’investigació, que continua el seu treball el 2023, se centra a estudiar el missatge que es projecta des dels professionals de la resolució de conflictes i els mitjans de comunicació sobre la mediació. Es parteix de la base que la mediació no és prou coneguda, que els seus professionals i les institucions fan un esforç per arribar a la gent, però que els mitjans acostumen a oferir-ne una visió generalista i amb un component negatiu, ja que es relaciona sobretot amb el conflicte i amb processos de negociació de conflictes internacionals i polítics que acostumen a tenir, a curt termini, pocs resultats positius. “Es tracta de saber quins missatges dels professionals de la mediació s’envien als mitjans, què saben aquests i què poden incorporar per al tractament informatiu i de les notícies, i així transmetre una idea més correcta del que és la mediació i com funciona el fet que connecti tothom”, explica Pastor.

El Centre de Mediació de Catalunya té la missió de fomentar i difondre la mediació a Catalunya, i per acomplir-ho, és necessari reconduir la comunicació i fer el missatge més entenedor per tal de connectar d’una manera més eficaç i eficient amb la ciutadania.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere