Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya desenvolupa un mapa mundial de costos d’energia eòlica marina flotant

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha dissenyat una eina que permet traçar un mapa mundial de sistemes eòlics marins flotants, en què s’inclouen els costos associats al desenvolupament d’aquests parcs i destaca les zones més adequades per a la seva instal·lació.

El responsable del grup de sistemes elèctrics de potència a l’IREC, José Luis Domínguez, ha contextualitzat, en declaracions a EFE, que el sector de l’eòlica marina i, especialment la flotant, “està en creixement i és pràcticament l’única solució factible per als països del Mediterrani i altres zones amb grans profunditats, on els sistemes fixos no són possibles”.

D’aquí que l’objectiu d’aquest mapa sigui demostrar la viabilitat i les zones d’interès per a la seva instal·lació actual, mitjançant una guia “bàsica per identificar-les”.

En la seva elaboració s’han considerat factors de cost variables en funció de la batimetria, les condicions de l’oceà, la distància a la costa, la distància al port; prenent com a referència per al rendiment energètic els càlculs de potència lliurada de forma efectiva, i no la producció de les turbines.

L’enginyer investigador en eòlica marina flotant a l’IREC, José I. Rapha, un dels participants en el projecte, ha comentat que el nivell de detall resulta complex, ja que utilitzen bases de dades de tots els ports del món i l’anàlisi s’ha ampliat fins a 400 quilòmetres de la costa i entre 60 i 1000 metres de profunditat d’aigua, amb una resolució d’1 minut d’arc.

“És una precisió prou bona”, ha assegurat Rapha en una entrevista amb l’Agència EFE, en què ha afegit que gràcies a aquest mapa “es pot veure de manera molt fàcil on es pot instal·lar” una planta per a aquest tipus d’energia eòlica.

Pel que fa als valors de Cost Nivellat de l’Energia (LCOE) es representen resultats mitjans de diferents conceptes flotants, que suporten una turbina de 15 MW en un parc eòlic de 300 MW, amb els quals s’han identificat moltes zones amb un registre inferior a 100€/MWh.

En la seva elaboració, Rapha ha explicat que han participat un equip de perfils variats, “on de vegades una mateixa persona pot tenir dos perfils alhora”, en involucrar diferents matèries com la programació, el disseny dels mapes, el desenvolupament de la pàgina web, la recopilació i gestió de dades, entre d’altres.

De moment, aquest mapa es troba sota una llicència oberta per a consultar al lloc web floatingwindmap.energysmartlab.com, tot i que des d’aquest centre han insistit que l’ús comercial està restringit, és a dir, si alguna empresa “està interessada a tenir més informació o un detall d’una zona en concret” ha de posar-se en contacte amb ells.

Sobre l’IREC

La Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) és un centre públic de recerca adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, en el que també participen el Departament de Recerca i Universitats, així com l’Institut Català d’Energia (ICAEN), reconegut com a centre CERCA i acreditat com a centre TECNIO. Creat l’any 2008, té com a objectiu contribuir al desenvolupament sostenible de la societat i augmentar la competitivitat del teixit industrial en el sector energètic. El centre desenvolupa recerca d’excel·lència a mitjà i llarg termini, la innovació i el desenvolupament de nous productes tecnològics i la disseminació de coneixement rellevant per la ciutadania.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere