Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova Càtedra Universitat de Barcelona – Worldsensing d’Internet Industrial de les Coses

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Universitat de Barcelona i l’empresa Worldsensing, pionera en l’Internet de les coses, han presentat la Càtedra UB Worldsensing d’Internet Industrial de les Coses, en un acte (22/06/2023) a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB.

La càtedra pretén enfortir la col·laboració entre universitat i empresa per impulsar la recerca i la innovació en àmbits com l’Internet de les coses, la intel·ligència artificial o el disseny electrònic, per tal que Catalunya esdevingui un referent en aquests entorns.

Les línies estratègiques de la càtedra seran tres. La primera consistirà a impulsar línies de recerca i innovacions conjuntes per abordar els reptes tecnològics que planteja l’Internet de les coses. En segon lloc, s’impactarà positivament en la formació dels estudiants de la UB amb continguts alineats amb les necessitats actuals del sector, mitjançant l’aprenentatge dual, per augmentar les taxes d’ocupabilitat i competitivitat. Finalment, es vol augmentar la presència de dones en els graus de l’àmbit de les enginyeries. Amb aquesta finalitat, s’organitzaran activitats d’orientació acadèmica i laboral i s’aportaran models de carrera per a dones.

El director de la càtedra, Manuel López Miguel, professor del Departament d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica de la Facultat de Física de la UB, ha assenyalat que un dels objectius fonamentals de la càtedra és «enfortir el coneixement en l’Internet de les coses per tal de fer de tractor del desenvolupament en aquest àmbit a Catalunya, Espanya i Europa». Així mateix, ha manifestat: «Hi ha dèficit d’enginyers, de talent: cal captar i formar per al futur més immediat i cal que aquest nou talent es formi a la universitat».

Per la seva banda, Ignasi Vilajosana, de Worldsensing, va recordar que l’empresa va néixer a la UB, al Departament de Geodinàmica i Geofísica, ara fa quinze anys. «El nostre deure com a companyia és seguir invertint en formació i innovació, elements clau que ens han portat on som. I això no es pot fer sense tenir en compte les persones», ha manifestat. «Aquesta càtedra té com a objectiu ajudar a formar tots els joves perquè ens ajudin a seguir innovant; ha de ser un espai de diàleg entre la universitat i l’empresa, d’interacció transversal, que és el que demana la indústria i la societat».

A l’últim, el rector, Joan Guàrdia, es va congratular de l’acord: «En els darrers trenta anys, si alguna de les especialitats de l’àmbit científic ha demostrat saber reconèixer oportunitats, possibilitats, ha estat la física. La Facultat de Física de la UB ha estat extraordinàriament intel·ligent en reconèixer àmbits i tecnologies d’enorme utilitat, per exemple en l’àmbit de la biomedicina». «La ciència comença amb la identificació de problemes, i les càtedres, en aquest sentit, són una estratègia feliç», ha conclòs.

La càtedra neix de la necessitat de millorar la interacció entre indústria i universitat per poder plantejar solucions conjuntes en l’àmbit de les TIC. L’Internet de les coses és un pas més en la digitalització de la societat, en què multitud d’objectes físics en xarxa intercanvien informació entre ells per dirigir i facilitar processos rellevants per a l’ésser humà. La tecnologia electrònica i les telecomunicacions són la clau d’aquesta nova revolució.

La unió de la UB amb Worldsensing permet consolidar un camp d’innovació col·laborativa, sumant esforços per desenvolupar projectes més ambiciosos i competitius en l’Internet de les coses i configurant l’accés a un coneixement tecnològic diferencial.


Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere