Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

DECLARACIÓ CONJUNTA de les associacions d’universitats europees LERU, CE7 i The Guild per a les institucions de la Unió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

DECLARACIÓ CONJUNTA de la “League of European Research Universities” (LERU), la “Central European Universities” (CE7) i “THE GUILD of European Research-Intensive Universities” per a les institucions de la Unió Europea

Estem a la cúspide d’una revolució del coneixement en salut, digital, energia i molts altres camps. Per tant, Europa ha d’intensificar el seu lideratge científic entre les societats mundials del coneixement. Com a associacions d’universitats europees intensives en recerca, instem Europa a invertir millor, més intel·ligent i amb més ambició en Recerca i Innovació (R+I) i garantir que el proper Programa Marc d’R+I (FP10) tingui l’escala, la qualitat i l’abast per garantir La preeminència d’Europa en la revolució científica mundial. Per això, LERU, CE7 i The Guild subratllen que aquesta ambició s’ha d’articular des del principi. Per anticipar l’inici del procés d’elaboració de l’FP10, donem els missatges clau següents:

1. Es requereix una R+I més excel·lent per afrontar els reptes i assolir els objectius d’un continent europeu impulsat al mateix temps pel lideratge global i l’autonomia estratègica.

2. Una R+I més excel·lent requereix més finançament europeu i nacional d’R+I, aconseguint, i fins i tot anant molt més enllà, l’objectiu llarg del 3%, amb un pressupost tancat d’almenys 200.000 milions d’euros per al Programa Marc d’R+I(FP10).

3. Una R+I més excel·lent exigeix universitats fortes de recerca intensiva d’arreu d’Europa, que atraguin i retinguin els millors investigadors mitjançant el suport del “Framework Programme” (FP) a la recerca, la col·laboració i la innovació excel·lents, sostinguda per la lliure circulació del coneixement i un respecte legalment protegit de la llibertat acadèmica, inclosa la autonomia institucional.

4.La R+I excel·lent exigeix un “Framework Programme” (FP) que se centri en prioritats clares a curt i llarg termini, evitant els canvis polítics continus en l’establiment de prioritats i la reorientació del finançament del FP funding, i que garanteixi la complementarietat dels programes de finançament de la UE, dins i més enllà del 10PM, evitant la duplicació i la fragmentació.

5.La R+I excel·lent ha de contribuir a la resiliència d’Europa per fer front als reptes globals actuals i emergents mitjançant el finançament dirigit a la creació de nou coneixement i mitjançant convocatòries menys prescriptives que fomenten una perspectiva d’impacte a més llarg termini i estimulin una veritable interdisciplinarietat; s’ha de fomentar tot el procés de recerca i innovació i augmentar l’ambició d’invertir en recerca de frontera.

6.L’excel·lent R+I exigeix un “Framework Programme” (FP)  impulsada per l’excel·lència científica i la competència oberta, amb un enfocament clar i una major participació pressupostària per a instruments amb una trajectòria contrastada com el European Research Council (ERC) i les Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), i una desinversió explícita d’instruments on no es pot evidenciar l’èxit.

7.L’excel·lent R+I exigeix un “Framework Programme” (FP) obert al món, centrada en l’associació de les nacions líders en R+I, i que faciliti una cooperació global fluida alhora que garanteixi la transparència i el respecte dels drets i obligacions; En aquest context, és essencial que el Regne Unit i Suïssa siguin socis preferents en una categoria diferent, a causa de la seva integració llarga, estreta i de confiança en la recerca i la innovació col·laboratives europees.

8.L’excel·lent R+I exigeix marcs normatius europeus i nacionals que facilitin i estimulin la col·laboració en recerca i minimitzin la càrrega administrativa per als sol·licitants del Programa Marc d’R+I(FP10); ha de basar-se en l’ús i l’aplicació plens dels principis d’accés obert i de ciència oberta (respectant el principi rector de “tan obert com sigui possible, tan tancat com sigui necessari”), i un reconeixement i respecte plens de la igualtat, la diversitat i la inclusió, la mobilització i la promoure la capacitat plenament disponible d’excel·lència en R+I a la societat.

9.La R+I excel·lent implica múltiples iteracions entre accions d’investigació i innovació fonamentals i més properes al mercat, que l’FP10 ha de fomentar, alhora que dóna suport al desenvolupament d’ecosistemes centrats i orquestrats per actors de recerca amb condicions òptimes per a la valorització del coneixement.

10.Una excel·lent R+I exigeix instruments de creació de capacitats el valor afegit de la UE dels quals es pugui demostrar i avaluar, que enforteixin els entorns per a l’excel·lència en recerca que es fomenten a tot Europa i que es puguin recolzar amb un augment del finançament de les capacitats de recerca a través dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus (EIE).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere