Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SÈRIE: Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (1) ••••• Quina és la diferència entre el Consell Europeu, el Consell d’Europa i el Consell de la Unió Europea?

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Aquest 1 de juliol l’Estat Espanyol assumeix la Presidència del Consell de la Unió Europea que durarà fins el 31 de desembre de 2023.

No cal ni dir, que totes les activitats polítiques i futures activitats legislatives sorgides d’aquesta presidència tindran incidència a tots els territoris dels Països Catalans, per tant cal llegir bé tot el que es farà i LO CAMPUS DIARI explicarem, i per això de manera divulgativa estaria bé unificar criteris terminològics i conceptes.

Comencem amb tres denominacions molt similars i que són tres institucions diferents i que molts lectors i sobretot periodistes i comunicadors confonen.

Quina és la diferència hi ha entre el Consell Europeu, el Consell d’Europa i el Consell de la Unió Europea?

El CONSELL EUROPEU és com es denomina les Cimeres trimestrals en les que en formen part els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea, més la Presidenta de la Comissió Europea, l’Alt Representant de l’Acció Exterior i la Secretaria del Consell i que marquen les grans línies de les polítiques europees.

El President actual del Consell Europeu és Charles Michel.

Aquest 29 i 30 de juny de 2023 s’ha celebrat a Brussel·les la última reunió del Consell Europeu. (En aquesta ocasió també fou convidat el Secretari General de l’OTAN i la presidenta del Parlament Europeu)

-El CONSELL D’EUROPA és una institució aliena de la Unió Europea. És una organització internacional que compta amb 46 Estats membres (27 dels quals són membres de la Unió Europea), i té 6 estats com a observadors.

EL CONSELL DE LA UNIÓ EUROPEA, també anomenat de manera informal “el Consell”, representa els governs dels estats membres.

No hi ha membres fixos del Consell de la UE, sinó que es reuneix en deu formacions diferents, en funció del tema que es tractarà. Depenent de la formació, cada Estat membre envia el ministre competent en la matèria.

La Presidència del Consell de la Unió Europea l’exerceix cada Estat membre per torns cada sis mesos.

Del 1 de juliol al 31 de desembre de 2023 serà l’Estat Espanyol qui presideixi el Consell de la Unió Europea.

Els Estats membres que exerceixen la Presidència col·laboren estretament en grups de tres, anomenats Trios.

El Trio fixa els objectius a llarg termini i elabora un programa comú amb els temes i principals assumptes que abordarà el Consell en un període de divuit mesos. D’acord amb aquest programa, cada un dels tres països elabora el seu programa semestral amb més detall.

Com ja hem dit durant el segon semestre del 2023, Espanya ocupa la Presidència del Consell de la Unió Europea. Bèlgica i Hongria ocuparan la presidència durant el 2024. Aquestes tres presidències consecutives constitueixen l’actual Trio. Espanya, Bèlgica i Hongria han adoptat un programa conjunt en què s’esbossen les prioritats comunes del Trio.

+++

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (2):

 Conferència Europea a Barcelona “Cultural and creative industries, cities and citizens fostering sustainable development and well-being” (11 al 13 de juliol de 2023) … clicar aquí

+++

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (3):

Acte de resiliència cibernètica: els estats membres acorden una posició comuna sobre els requisits de seguretat dels productes digitalsclicar aqui

+++

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (4):

El Consell de la Unió Europea dóna l’aprovació definitiva del Reglament per reforçar l’ecosistema europeu de semiconductors … clicar aquí

+++

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (5):

Manipulació de la informació en la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna: la UE inclou a la llista de 7 persones i 5 entitats … clicar aquí

+++

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (6):

Punt destacat sobre llengües oficials del Consell d’Assumptes Generals del 19 de setembre de 2023 … clicar aquí

+++

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (7):

Continua a Barcelona el II Fòrum d’Aliances d’Universitats Europees (14 i 15 de setembre) … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere