Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Estudiants nord-americans del grau de Ciències Forenses de la Universitat de New Haven visiten l’Institut de Medicina Legal de Catalunya per ampliar la seva formació teòrica i pràctica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Des de l’any 2015, l’IMLCFC rep regularment estudiants estrangers que trien aquesta institució per complementar el seu currículum formatiu en el camp de la psiquiatria forense, la patologia, la medicina legal o el laboratori forense

Actualment, amb la recent creació de la Unitat Docent MIR de l’IMLCFC, es potenciaran aquest tipus d’iniciatives, amb l’intercanvi de metges interns residents

Des que es va crear l’any 2001, l’Institut s’ha convertit en un referent a l’Estat pel que fa a serveis, instal·lacions i equipament

Un grup de 12 estudiants de 4t curs del grau de Ciències Forenses de la Universitat de New Haven (UNH) visiten (dia 11 i 12 de juliol) la divisió de Barcelona de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) amb l’objectiu d’ampliar els seus coneixements teòrics i pràctics en l’àmbit del laboratori i la patologia forense. L’estada formativa, de dos dies, s’emmarca en els programes internacionals d’estiu d’aquesta universitat nord americana, que tenen com a objectiu que els seus alumnes coneguin de primera mà el funcionament i la tasca d’institucions estrangeres de primer nivell en l’àmbit de les ciències forenses, entre les quals l’IMLCFC.

Avui visiten el Servei de Laboratori Forenses de l’IMLCFC on, a banda de les explicacions generals de funcionament del Servei i d’aquelles més concretes sobre els diferents protocols d’actuació, també han realitzat, en subgrups, activitats pràctiques de microscòpia, de valoració de cromatogrames, de conservació de mostres i de realització d’immunoanàlisi. Aquestes activitats han de servir als estudiants per complementar i enriquir la seva formació acadèmica, tant teòrica com pràctica, ja que tots ells tenen un perfil d’especialització -sobretot en biologia o química- i ja tenen cursades en la seva universitat d’origen les pràctiques de laboratori corresponents.

Durant la jornada d’ahir, els estudiants van visitar el Servei de Patologia Forense a través d’un recorregut guiat a les diferents seccions i unitats (Anatomia Forense, Histopatologia i Antropologia Forense). Han pogut conèixer els protocols d’actuació propis dels diferents àmbits d’aquest Servei, entre d’altres: els corresponents al registre de cadàvers per radiofreqüència, les extraccions de teixits per a donacions, l’estudi histopatològic de teixits i òrgans, la identificació de restes òssies o les actuacions a les sales d’autòpsia.

L’IMLCFC suma quatre sales d’autòpsies dobles, i a més, des de 2016, també disposa d’un neuroquiròfan habilitat específicament per a l’extracció de teixits per a donacions. En tot l’estat, l’IMLCFC és l’únic que extreu directament en les seves instal·lacions teixits, vasos, pell i còrnies per al posterior ús clínic. Això ha estat possible gràcies als convenis signats entre l’IMLCFC, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST), el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Servei Català de la Salut i l’Hospital Clínic. Aquest neuroquiròfan, en cas que sigui necessari, també es pot fer servir com a sala d’autòpsies.

La nova Unitat Docent: una aposta per la formació especialitzada

Des de l’any 2015, l’IMLCFC rep regularment estudiants estrangers que trien aquesta institució per complementar el seu currículum formatiu en el camp de la psiquiatria forense, la patologia, la medicina legal o el laboratori forense. Aquesta formació s’efectua mitjançant visites puntuals a l’Institut, o amb estades formatives més continuades en el marc de beques, programa Erasmus+, o com a rotació electiva en el programa formatiu d’algunes especialitats mèdiques (Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Salut Mental, Anatomia Patològica, etc.).

Aquestes estades solen ser promogudes per les institucions universitàries d’origen, com és el cas de la Universitat de New Haven, de la Universitat d’Amsterdam o de Viena, d’altres instituts de medicina legal, com ara el de Portugal o el de Basilea (Suïssa), el Victorian Institute d’Austràlia o altres institucions en matèria de ciències forenses, com l’institut forense de Cranfield d’Anglaterra. A banda dels intercanvis amb Amèrica del Nord i Europa, l’IMLCFC també col·labora amb intercanvies amb institucions de diferents països sud-americans, com Perú o Nicaragua.

Actualment, amb la recent creació de la Unitat Docent de l’IMLCFC, es potenciaran aquest tipus d’iniciatives, amb l’intercanvi de metges interns residents. L’enfortiment d’aquestes activitats és una aposta per la millora en la qualitat del servei de l’Institut, fruit del binomi docència i assistència.

Millora organitzativa i consolidació de la recerca

Des que es va crear l’any 2001, l’IMLCFC ha comportat un canvi substancial en l’organització i gestió de la medicina legal i les ciències forenses al nostre país. Durant aquests anys, l’IMLCFC ha dut a terme un important desplegament orgànic i funcional, i ha seguit una línia de consolidació del desenvolupament i impuls de la recerca i la formació. L’IMLCFC manté una estreta col·laboració amb les institucions sanitàries de Catalunya, amb universitats i amb altres organismes de l’àmbit científic per seguir avançant en els camps de les ciències forenses, la medicina legal i la medicina preventiva, amb l’objectiu de potenciar la dimensió social de l’Institut.

Fotografia: Grup d’estudiants de la Universitat de New Haven, durant la seva visita a l’IMLCFC.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere