26 exrectors d’universitats públiques catalanes demanen votar partits “que defensen el respecte i drets de les persones” el 23-J
Un total de 26 exrectors d’universitats públiques catalanes han demanat a la ciutadania votar partits “que defensen el respecte i els drets de les persones” en les eleccions generals del 23-J.
Els antics dirigents han impulsat un manifest on es rebutja la “intolerància” i la violència en general i, en particular, “quan afecta les dones, les persones LGTBI i les persones migrants”. A més, el text defensa la sostenibilitat, la “plena normalització del català” a les universitats i “els drets lingüístics” dels ciutadans.
L’exrectora de la UAB Margarita Arboix ha llegit el manifest aquest dijous al paranimf de la UB, i a títol personal ha advertit dels “núvols que s’acosten” i de la intenció “d’alguns” de fer “retrocedir en drets” la societat.
L’exdirigent ha mostrat “indignació” i ha deixat clar que “la democràcia, la llibertat d’expressió, els drets humans i els avenços socials són irrenunciables, no es toquen”.
El text que han acordat també defensa valors com “la llibertat de pensament i d’expressió, la lliure discussió, l’aprofundiment cultural, la igualtat entre homes i dones i l’expulsió de mites i falsejaments que emergeixen amb força renovada”. També reclamen “una sanitat i una educació pública de qualitat”, a banda d’una aposta per “la ciència i la cultura, ja que són base del desenvolupament”.
Diversos rectors immediatament anteriors als actuals han estat els impulsors de la iniciativa, com ara Oriol Amat (UPF), Sergi Bonet (UDG), Joan Elias (UB), Maria Josefa Figueres (URV) o Josep Antón Planell (UOC). Una vintena més s’hi ha sumat, com ara Ana Maria Geli de Ciurana (UDG), Antoni Giró (UPC), Dídac Ramírez (UB), Enric Argullol (UPF), Antoni Serra Ramoneda (UAB) o Xavier Grau (URV).
Tots ells han emfatitzat en el manifest que “els pròxims anys són decisius i calen grans canvis”, i creuen que cal assegurar que les universitats “puguin continuar jugant el paper social que els correspon”. De fet, creuen que els centres s’hauran d’adaptar a noves realitats en els àmbits tecnològic i de ‘big data’, institucional, jurídic, sanitari i mediambiental. En aquest sentit, han expressat la necessitat de tirar endavant iniciatives per ajustar-se a l’Agenda 2030 i els ODS, un programa de Nacions Unides criticat en campanya per partits com Vox.
Fotografia: L’exrectora de la UAB Margarita Arboix, llegint el manifest d’exrectors de cara al 23-J.