Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

ETHIOPIANGIRLS4SCIENCE: Avui la Universitat de València organitza una JORNADA sobre salut menstrual i cooperació en un projecte que acosta la ciència a les dones d’Etiòpia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Luz Cardona, catedràtica de Química Orgànica, i Marisa Guillén, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València (UV), coordinen un projecte de cooperació internacional, ETHIOPIANGIRLS4SCIENCE, adreçat a acostar la ciència a les dones d’Etiòpia.

Dins d’aquesta iniciativa, aquest dimarts 18 de juliol l’Aula Ramón y Cajal de la Facultat de Medicina i Odontologia de la UV acollirà la jornada “Salud menstrual y cooperación: una visión holística desde aquí y allí”.

La col·laboració ja ha inclòs un taller sobre menstruació, impartit per Marisa Guillen en el marc d’un projecte de cooperació finançat per la UV en la VI Convocatòria de Projectes de Cooperació al Desenvolupament i la celebració del “Dia de la dona i la xiqueta en la ciència” a l’escola primària Sodo Georgis a Wolaita Sodo (Etiòpia).

La jornada d’avui dimarts arranca a les 15.30 hores amb l’acte de presentació. Entre les 16 i les 17.15 hores tindrà lloc una primera taula redona en què s’analitzaran els aspectes biològics i determinants socials i culturals del cicle menstrual i el paper de la Universitat de València en el seu coneixement. Hi intervindran Andrea Muñoz, graduada en Nutrició Humana i Dietètica; Yolanda Morant, metgessa psiquiatra i experta en Sexologia i Teràpia de Parella; i Laura Fuentes, professora ajudant doctora de la Facultat de Fisioteràpia.

Entre les 17.45 i les 19 hores, en la jornada es tractarà la visió des de la cooperació de la salut menstrual en uns altres contextos i el paper de la UV en ells, amb la participació de María Trelis, professora titular de Parasitologia; María Escalona, Educadora Menstrual i Educadora Social; i Amparo Oliver, catedràtica de Metodologia de les Ciències del Comportament de la UV.

Marisa Guillén destaca sobre els objectius del programa: “La salut de la dona a Etiòpia, i concretament la salut menstrual, és un tema que demana mes atenció des del punt de vista de la cooperació perquè requereix enfrontar-se no sols a la manca de recursos humans o econòmics sinó a la presència de tabús o idees presents en aquestes societats (i també sorprenentment en la nostra). Cal la col·laboració multidisciplinària per a abastar tots els aspectes i millorar d’aquesta manera la salut de la comunitat mitjançant els recursos que puguen ser utilitzats per les dones”.

Entre d’altres propostes, Cardona i Guillén es proposen dins d’aquet projecte fer un còmic explicant el tema de la menstruació, en anglès i amhàric (idioma oficial d’Etiòpia), i traduir un joc de cartes sobre formulació de compostos químics que va elaborar un grup d’innovació de la Facultat de Química i va editar el Servei de Publicacions de la UV, tots dos finançats per la Càtedra UNESCO.

Luz Cardona apunta que el projecte ETHIOPIANGIRLS4SCIENCE “naix amb l’objectiu de promoure l’interès per la ciència entre les xiquetes i joves etíops després de molts anys de treballar en l’àrea educativa a Etiòpia i veure la situació de les dones al país”. En aquest sentit, aprofitant que els últims projectes de cooperació de la UV han tingut com a soci local la Universitat de Wolaita Sodo, “ens agradaria promoure una col·laboració interdisciplinària i d’innovació educativa entre les dos universitats, de forma que el professorat de la d’Etiòpia coordine la difusió del material entre escoles primàries i instituts mitjançant la metodologia d’aprenentatge-servei. D’aquesta forma, els tres nivells educatius estaran interrelacionats”, completa Cardona.

Fotografia: L’escola primària Sodo Georgis a Wolaita Sodo (Etiòpia).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere