Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Creada la Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’empresa Alàbriga S’Agaró S.L. i l’Institut del Patrimoni Culinari Català han signat un acord per establir la Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona a iniciativa del Departament de Psiquiatria i de Medicina legal de la UAB. Es tracta de la primera a tot el món en aquest àmbit i vol millorar la comprensió de l’experiència gastronòmica des d’una perspectiva científica.
El conveni per a la creació de la càtedra ha estat signat avu (19/07/2023) i a la UAB per Francisco Javier Lafuente, rector de la UAB, Valeri Scherer, administrador d’Alàbriga S’Agaró S.L., i Pepa Aymamí, directora executiva de l’Institut del Patrimoni Culinari Català. La càtedra ha estat una iniciativa del professor Antonio Bulbena, catedràtic de l’Àrea de Psiquiatria del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB i director del departament. S’adscriurà a aquest departament i promourà activitats de recerca, formació i difusió en el camp de la neurogastronomia.

La Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona té com a objectiu principal l’estudi, el coneixement i la recerca dels mecanismes que influeixen en la percepció i experiència dels aliments, així com de les tècniques i tecnologies culinàries per millorar-los i fer-los més apetitosos i alhora saludables. S’investigarà com el cervell influeix en la percepció i el gaudi dels aliments, amb enfocaments multidisciplinaris que inclouran la neurociència cognitiva, la salut, la psicologia, el màrqueting i el disseny.
Primera càtedra a tot el món en neurogastronomia

Aquesta càtedra, que serà la primera a tot el món en aquest àmbit, té les seves arrels en l’estudi de la neurogastronomia, un terme encunyat pel xef i neuròleg Miguel Sánchez Romera l’any 1999. Si bé aquesta visió està enfocada en les neurociències del sabor, també para esment en altres factors no alimentaris que influeixen en l’experiència multisensorial, emocional i de plaer per mitjà de l’alimentació.

La nova càtedra vol dur a terme una transició en la pràctica investigadora des dels enfocaments més tradicionals de l’estudi de la percepció del sabor fins a nous mètodes per a la comprensió de l’experiència del comensal basats en àrees de recerca tan diverses com la neurociència cognitiva, la salut, la presa de decisions, el màrqueting, el disseny i la psicologia. Es tracta d’aplicar aquests coneixements a dues grans àrees: les ciències de la salut en totes les seves vessants i les ciències de l’alimentació, amb un estudi que va des de les propietats dels aliments fins a la seva transformació per al consum.

L’alimentació sana i saludable és actualment el propòsit de tots els països més avançats. «Si ens acostem al coneixement sobre les propietats que té cada aliment i sobre com l’experiència cerebral les transforma en un món de sensacions i emocions agradables que alhora són beneficioses per a la salut física i psicoemocional, estarem aconseguint una alimentació i estil de vida més saludables», explica el professor Antoni Bulbena.

Marc de recerca multidisciplinari

La iniciativa del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal de la UAB garanteix per a la càtedra un marc amb molta recerca multidisciplinària. El departament compta amb l’únic programa de doctorat en psiquiatria de tot l’Estat, amb alumnes, metges, psicòlegs, enginyers, infermeres i fins i tot advocats. Ha desenvolupat la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut, dedicada a la investigació, la formació i la difusió dels beneficis de la convivència amb animals per a la salut i el benestar de les persones; i la Càtedra de Responsabilitat Professional Mèdica i Medicina Legal, per a la promoció de la docència, la recerca i la formació en l’àmbit de la responsabilitat mèdica i la difusió de pràctiques segures en l’exercici professional, i té previst la creació de noves càtedres durant el curs vinent.

Principals línies de recerca

La càtedra establirà com a línies de recerca principals el coneixement de tot el procés que s’inicia amb la percepció neurosensorial i les sensacions que són el resultat de l’experiència amb l’alimentació. Es cercarà ampliar i incrementar el món de les percepcions i de les sensacions que experimentem mentre ens alimentem. S’establirà quins aliments poden influir més sobre l’estructura i activitat funcional del cervell (aliments «cerebroactius»). Es dissenyarà, tot aprofitant les dues professions del doctor Sánchez Romera (la seva formació com a metge neuròleg i com a xef d’alta cuina de reconegut prestigi internacional), un receptari creatiu, innovador i intel·ligent amb aliments «cerebroactius» i s’estudiarà la seva influència en el desenvolupament del cervell al llarg de la vida. Es pretén construir una «dieta cerebroactiva» que ajudi a prevenir, i fins i tot revertir, malalties que acompanyen l’envelliment com ara les malalties d’Alzheimer o de Parkinson.

Formació i divulgació

En el marc de la Càtedra de Neurogastronomia – Universitat Autònoma de Barcelona també es desenvoluparan cursos de màster per a professionals de la restauració, de la indústria alimentària i d’altres professions relacionades amb l’alimentació. Aquests cursos se centraran en la neurogastronomia en totes les seves vessants: ciència, art i alimentació humana.
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere