Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programa Marc de la Plataforma per la Llengua per a les eleccions estatals del 23-J

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ARGUMENTS de la Plataforma per la Llengua:

Els ciutadans dels territoris de parla catalana hem de veure com constantment la nostra llengua és menystinguda per part de l’estat espanyol. Malgrat que s’hagi ratificat la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM), se segueix legislant de manera impositiva i moltes de les normes vigents venen determinades per decisions centralistes i excloents preses al Congrés i al Senat.

A Plataforma per la Llengua tenim molts clares quines haurien de ser les línies d’actuació d’un futur nou govern estatal i dels nostres representants a les corts generals per tal de garantir els nostres drets.  

Què proposa la Plataforma?

El català a Europa

1. Exigir al pròxim govern estatal que reclami l’oficialitat del català a la Unió Europea.

2. Garantir el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM), que té com a objectiu protegir les llengües històriques que no tenen caràcter oficial a Europa.

La disponibilitat ling. dels serveis i empleats públics estatals  

1. Garantir la capacitació lingüística dels empleats públics estatals destinats a comunitats autònomes amb llengües pròpies.

2. Especialment, modificar la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per establir el català com a requisit per treballar en la justícia a Catalunya, les País Valencià i les illes Balears, i garantir que la ciutadania pugui triar la llengua dels procediments judicials.

3. Assegurar la disponibilitat lingüística dels webs, els butlletins i les publicacions de l’Estat (com el BOE) en català, sense establir diferències entre català i valencià, i eliminar qualsevol obstacle jurídic que pugui posar en dubte la unitat de la llengua.

La llengua als mitjans audiovisuals 

1. Fer efectiva la reciprocitat total dels mitjans de comunicació en llengua catalana a tot el domini lingüístic, i facilitar l’accés a la ràdio i la televisió en llengua catalana des de tots els territoris. 
 
2. Condicionar els suports al govern espanyol perquè es compleixi el que preveu la Llei general de comunicació audiovisual en matèria lingüística, que estableix quotes d’emissió de les plataformes i de RTVE, inversió en producció, etc. en llengües oficials diferents del castellà.

La llengua a les lleis i normes de l’estat

1. Revisar des del punt de vista lingüístic totes les normatives aprovades per l’Estat. 
 
2. Modificar el reglament intern del Congrés per permetre l’ús de les llengües oficials diferents del castellà en les sessions plenàries i a les comissions. 

3. Protegir jurídicament el model d’escola en català per evitar la ingerència dels tribunals i garantir l’ensenyament en català, com també el seu aprenentatge, a tots els territoris on és llengua pròpia.

Guia de vot

Plataforma per la Llengua ha analitzat els programes electorals de les diverses formacions polítiques d’arreu del domini lingüístic que concorren a les eleccions generals espanyoles i s’hi ha reunit per conèixer els eixos prioritaris dels partits en relació amb la llengua.

Amb aquesta infografia volem mostrar la posició dels partits pel que fa a les deu mesures que l’entitat considera prioritàries per al català.

S’assenyalen en verd les propostes sobre les quals els partits es posicionen clarament a favor, en groc s’indiquen les mesures en què els partits no es posicionen, i en vermell les accions que els partits volen revertir o rebutgen explícitament.

El PROGRAMA MARC …. clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere