El Govern català fa balanç de les seves actuacions en el marc de l’Estratègia mediterrània de Catalunya, MedCat 2030
Balanç i Text governamental:
El Govern de Catalunya ha impulsat un total de 821 actuacions entre el 2019 i el 2022 en el marc de l’Estratègia mediterrània de Catalunya, MedCat 2030, el full de ruta de l’acció exterior catalana a la Mediterrània. Així ho recull la publicació “Accions destacades MedCat 2019-2022”, que en destaca una seixantena de les més rellevants promogudes pels departaments i organismes de la Generalitat de Catalunya al llarg d’aquests quatre anys. Aquestes actuacions es presenten com a models de bones pràctiques que situen Catalunya com a referent a la Mediterrània. El secretari d’Acció Exterior del Govern, Miquel Royo, valora que el document recull la tasca del Govern a l’hora de fomentar “la projecció de Catalunya perquè esdevingui un veritable hub de la Mediterrània”.
Segons el secretari, “les actuacions que presentem són representatives d’una manera de fer i d’entendre la Mediterrània”, que es vincula “a la diversitat, al diàleg i al veïnatge”. “Consolidar, impulsar i aprofundir la nostra presència a la Mediterrània s’emmarca en la vocació plenament europeista i mediterrània de Catalunya”, explica. En aquest sentit, el Govern està compromès a treballar perquè la dimensió euromediterrània tingui un paper central en les polítiques de la Unió Europea, amb l’objectiu que la perspectiva mediterrània hi sigui cada vegada més present per fer front a reptes comuns com el canvi climàtic.
Més de 800 actuacions a la mediterrània
El document publicat mostra el resultat de la feina feta entre els anys 2019 i 2022, que queda reflectida en les 821 actuacions impulsades pels departaments, de les quals 372 ja estan concloses, 354 estan en curs i 95 en preparació. Les actuacions desplegades se centren principalment en el suport a la societat civil com a agents transformadors (174); la recerca i la innovació (125); la cooperació al desenvolupament (69); la contribució a l’impuls dels Objectius Desenvolupament Sostenible (79); el foment de les economies circular, verda i blava (61); o en les iniciatives macroregionals en el marc de xarxes com ara l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que actualment presideix Catalunya, la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM-CIM) o la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) (56).
Un 20% d’aquestes actuacions es despleguen mitjançant projectes europeus relacionats amb la mediterrània, una línia de treball que el Govern està reforçant. Tota aquesta tasca ha estat clau per reforçar els lligams de Catalunya amb les regions del sud d’Europa, que representen un 65% de l’activitat total. Les relacions amb els veïns de la riba sud, cada cop més presents, suposen fins a un terç de l’acció catalana a la Mediterrània.
Entre d’altres, alguns exemples d’aquestes actuacions són la signatura d’acords de col·laboració amb territoris com l’Emília-Romanya, a Itàlia, o amb la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, a França, o el conveni de cooperació transfronterera amb Occitània. També l’organització de nombrosos esdeveniments per promoure Catalunya com a hub mediterrani com les diferents edicions dels MedCat Days. Es pot consultar el detall de totes les actuacions aquí.
L’impuls de la macroregió mediterrània
Actualment, el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea està elaborant el proper Pla d’acció MedCat 2022-2026 sobre els eixos de compromís, incidència i aliances. En aquesta línia, el Govern vol reafirmar l’aposta per a la col·laboració amb tota la conca mediterrània, especialment amb projectes com la macroregió mediterrània. Es tracta d’una iniciativa que contribuirà a la integració de l’espai euromediterrani i aportarà respostes a les necessitats dels seus territoris i la seva ciutadania.
Catalunya ha liderat des d’un inici l’impuls de la macroregió mediterrània, perquè està compromesa amb aquest projecte que ha de permetre un reforçament de la cooperació euromediterrània que proporcioni una resposta als reptes globals. Entre altres iniciatives, ha impulsat l’aliança Amics de la macroregió mediterrània, que té com a objectiu formar una comunitat d’institucions i actors clau que considerin que ha arribat el moment d’enfortir la cooperació a la Mediterrània.
En aquest marc, el Govern ha mantingut diverses reunions per compartir amb actors l’estratègia catalana per tirar endavant la macroregió, com ara amb el Consell de la Regió de Tànger-Tetuan-Al-Hoceima o amb la regió francesa Provença-Alps-Costa Blava. Més recentment, el viatge del president Aragonès a Marsella o el de la consellera Meritxell Serret a Tunísia, i les reunions del Govern de principis de mes amb l’Executiu francès han tingut també aquest enfocament. A més, el president es va reunir, a mitjans de maig, amb la presidenta d’Occitània, Carole Delga, a qui va traslladar el convenciment d’impulsar la macroregió i fer que Europa miri cap a la Mediterrània, i en la presa de possessió com a president de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que la Generalitat de Catalunya ostenta fins al 2025, Aragonès també va defensar l’impuls del projecte.