Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (4): El Consell de la Unió Europea dóna l’aprovació definitiva del Reglament per reforçar l’ecosistema europeu de semiconductors

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Consell de la Unió Europea ha adoptat avui (25/07/2023) el Reglament per reforçar l’ecosistema europeu de semiconductors, més conegut com a «Reglament de Xips», cosa que constitueix l’últim pas del procediment decisori.

El Reglament de Xips té per objecte crear les condicions necessàries per al desenvolupament d’una base industrial europea en l’àmbit dels semiconductors, atraure inversions, promoure la investigació i la innovació i preparar Europa per fer front a possibles crisis del subministrament de xips en el futur. El programa ha de mobilitzar 43.000 milions d’euros en inversió pública i privada (3.300 milions d’euros amb càrrec al pressupost de la UE) amb l’objectiu de duplicar la quota de mercat a escala mundial de la UE al sector dels semiconductors, és a dir, de passar del 10% a, com a mínim, el 20% d’aquí al 2030.

Següents etapes

Després d’haver aprovat el Consell la posició del Parlament Europeu, l’acte legislatiu ha quedat adoptat.

Un cop els presidents del Parlament Europeu i del Consell hagin signat el Reglament, aquest es publicarà al Diari Oficial de la Unió Europea i entrarà en vigor al cap de tres dies de la seva publicació.

El Consell també ha aprovat una modificació del Reglament pel qual s’estableixen les empreses comunes en el marc d’Horizonte Europa, per tal de permetre la creació de l’Empresa Comuna per als Xips, que es basa en l’actual Empresa Comuna per a les Tecnologies Digitals Clau i la denominació de la qual modifica. El Consell ha aprovat avui la modificació prèvia consulta amb el Parlament. Ambdós textos es publicaran al Diari Oficial alhora.

Context

Els xips són petits dispositius compostos per semiconductors (materials capaços de permetre o bloquejar el pas d’electricitat) que poden emmagatzemar grans quantitats d’informació o realitzar operacions matemàtiques i lògiques. Són fonamentals per a gran varietat de productes d’ús diari, des de les targetes de crèdit fins als automòbils o els telèfons intel·ligents. Amb el desenvolupament de la intel·ligència artificial, les xarxes 5G i internet de les coses, s’espera que augmentin substancialment les oportunitats de mercat i la demanda de xips i semiconductors.

Actualment, Europa depèn massa dels xips produïts a l’estranger, dependència que es va fer encara més palesa durant la crisi de la COVID-19. La indústria i altres sectors estratègics, com ara la salut, la defensa i l’energia, van patir pertorbacions i situacions d’escassetat. El Reglament de Xips té per objecte reduir les vulnerabilitats de la UE i les seves dependències d’agents estrangers i alhora reforçar la base industrial de la UE pel que fa als xips, maximitzar les futures oportunitats de negoci i crear llocs de treball de qualitat. Amb això millorarà la seguretat del subministrament, la resiliència i la sobirania tecnològica de la UE a l’àmbit dels xips.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere