Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Fundació Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya: Bona acollida de l’exposició sobre transició energètica del Projecte “Gara i l’energia que ens envolta 3.0”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Aquesta iniciativa educativa, presentada per la Fundació Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC) amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), ha introduït novetats i complements a través de continguts d’interès i formats innovadors

L’exposició està dirigida principalment a estudiants d’educació secundària i batxillerat, però ha ampliat el seu públic d’actuació amb adaptacions específiques per a primària, a més d’apropar-se al món rural

Més de 14000 persones han pogut conèixer de prop les investigacions científiques en matèria energètica realitzades per l’IREC gràcies a l’exposició i les diferents activitats didàctiques realitzades

Gara s’ha exposat en 10 localitzacions a les poblacions de Sant Boi, Juneda, Balaguer, Saragossa, Olius, Montblanc i Barcelona

Dissenyat per la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), “Gara i l’energia que ens envolta 3.0” és un projecte de divulgació educativa dirigit a joves i escolars que pretén fomentar vocacions científiques. Vol promoure el coneixement de la generació, l’emmagatzematge, la distribució i el consum de l’energia des del punt de vista de la transició i la sostenibilitat energètica.

Gràcies a la itinerància desenvolupada, Gara s’ha pogut visitar durant el 2022 a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi de Llobregat), al Centre Cultural Sant Josep (l’Hospitalet de Llobregat), a Moià, al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (Juneda), l’Energy HubLab de Balaguer (Lleida), i a Saragossa. Durant el 2023, ha estat exposada a l’Ajuntament d’Olius, a la seu de Concactiva de Montblanc (Tarragona), el Centre Cultural La Violeta de Gràcia i el Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart, ambós a Barcelona. A més a més, s’han realitzat activitats, xerrades i tallers didàctics en diferents esdeveniments de divulgació com a la Nit Europea de la Recerca al CosmoCaixa, a la Setmana de l’Energia a Barcelona, a la Setmana de la Ciència a Balaguer, ​​al Saló de l’Ensenyament, al festival 10alamenos9, al Vermú de Nanociència i diverses visites d’escolars de diversos centres educatius del territori. Durant tota aquesta itinerància, més de 14.000 persones han participat en el projecte de forma presencial. La iniciativa ha tingut el recolzament de l’Institut Català de l’Energia de la Generalitat de Catalunya (ICAEN), la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

El públic objectiu és principalment l’alumnat d’educació secundària i batxillerat, així com estudiants de centres rurals, amb un acostament a primària. A més a més, es segueix apostant per la inclusió, parant atenció a alumnes amb necessitats especials.

En aquesta segona edició, la gran novetat radica en l’adaptació de l’exposició al format digital. S’hi han incorporat la generació de diferents eines innovadores: dos mòduls educatius online tipus breakout (per educació primària i secundària) acompanyats de la reproducció d’un joc d’escape, una unitat didàctica per a docents com a recurs de treball previ i posterior a la visita, cinc infografies descarregables sobre aquest àmbit (amb àudio lectura) i una visita virtual a la pròpia exposició.

Gràcies a la interactivitat introduïda i a la renovació dels formats, l’exposició permet un acostament real amb els investigadors promovent models diversos a través de la pràctica, el joc i l’experimentació. En aquest sentit, la iniciativa pretén impulsar l’interès i el compromís per la ciència a través de la gamificació per donar lloc a solucions originals i noves en la transició energètica, mostrant els resultats de la recerca que s’està duent a terme actualment per a la gestió de l’energia i els reptes del futur.

Al tractar-se d’una exposició itinerant i modular fa possible que arribi a localitzacions i públics més allunyats de la ciència, la tecnologia i la innovació, millorant l’educació cientificotècnica de la societat a tots els nivells.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere