Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Girona cataloga el fons de la Biblioteca del Museu Memorial de l’Exili i digitalitza documents de persones exiliades

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Biblioteca de la Universitat de Girona (UdG) ha catalogat el fons de llibres del Museu Memorial de l’Exili (MUME). El material ja està disponible en línia, i a partir d’un cercador, s’hi poden consultar els més de 3.000 volums d’aquesta col·lecció especialitzada en la Guerra Civil i l’exili.

A més, la UdG ha descrit, digitalitzat i publicat un conjunt de fons personals de persones exiliades que conserva el mateix museu. El MUME preserva objectes i documentació (correspondència, dietaris, papers oficials, documentació de partits i sindicats i fotografies entre d’altres) que procedeix de persones que van haver de fugir de la guerra i de la dictadura militar. Se sap que milers de dones i homes van haver de romandre per sempre més marcats per l’exili. El trauma d’haver patit aquesta experiència va comportar que moltes d’aquestes persones conservessin documentació que testimonia la seva vivència. A partir de donacions i cessions, la digitalització fa possible la consulta en línia alguns d’aquests materials i permet conèixer la perspectiva més personal de l’exili republicà.

Exposicions

Les dues institucions també han col·laborat en un projecte expositiu. La Universitat de Girona ha cedit l’exposició titulada “De la República a l’exili: els camins de les mestres”, produïda per la biblioteca, i ha complementat la mostra “Exiliades. Els fils vermells entrellaçats”. L’exposició conjunta es podrà visitar al MUME fins al 15 d’octubre de 2023.

“De la República a l’exili: els camins de les mestres” està elaborada a partir de documentació recopilada durant dècades pel professor de la UdG Salomó Marquès. L’exposició reivindica el paper de les mestres que, durant la República, van treballar pels drets de les dones i dels infants, per la qualitat i innovació educativa i per la coeducació. Aquests valors es van esfumar, com la resta de somnis republicans, amb l’esclat de la guerra i la fugida de mestres com les germanes Josefa i Elisa Úriz i Pi o Margalida Comas i Camps.

“Exiliades. Els fils vermells entrellaçats” és una aproximació a l’exili republicà a través de la perspectiva de gènere i dialoga molt bé amb la proposta de la UdG perquè ressegueix l’empremta de vint dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social. Les protagonistes, com Montserrat Abelló Soler o Maria Àngels Vayreda Trullol, tenien una manera compartida de veure el món basada en els ideals republicans. Elles van convertir suport mutu, la solidaritat i la cooperació en estratègies per a la supervivència, la resiliència i l’apoderament.

Aquesta col·laboració és fruit d’un conveni entre la Universitat de Girona i el Consorci del Museu Memorial de l’Exili, el qual es va signar l’any 2020 amb l’objectiu de vincular totes dues institucions. El MUME és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. És un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil i que compagina les funcions museístiques amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. La UdG participa en el consorci que regeix el MUME, al costat de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de La Jonquera i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Des de l’any 2010 el MUME està integrat en la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya que dinamitza el Memorial Democràtic.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere