Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SÈRIE: Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (5): Manipulació de la informació en la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna: la UE inclou a la llista de 7 persones i 5 entitats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Consell de la Unió Europea ha decidit avui (28/07/2023) imposar mesures restrictives a set persones i cinc entitats russes responsables de dur a terme una campanya digital de manipulació de la informació denominada «RRN» (Recent Reliable News) amb l’objectiu de distorsió de la informació. y difondre propaganda en recolzament de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna. Aquesta campanya, en la que han participat organismes governamentals o vinculats a l’estat rus, es val de pàgines web falses que usurpen la identitat de mitjans de comunicació nacionals i llocs web governamentals, així com de comptes fraudulents en xarxes socials. Esta manipulació coordinada i selectiva de la informació forma part d’una campanya híbrida més àmplia de Rússia contra la UE i els Estats membres.

En particular, el Consell de la Unió Europea ha imposat mesures restrictives a Inforos i a tres dels seus fundadors. Inforos és un mitjà en línia estretament vinculat al servei d’intel·ligència militar rus (GRU) i és responsable de la creació de més de 270 mitjans de comunicació en línia subordinats a aquest mitjà encara que sense vinculació aparent amb aquest (proxies), que difonen propaganda en suport de la guerra  d’agressió de Rússia contra Ucraïna.

Altres inclusions es refereixen a: ANO Dialog, una organització russa sense ànim de lucre creada pel Departament d’Informació i Tecnologia de Moscou i estretament vinculada a l’administració presidencial, l’Institut de la Diàspora Russa, la Social Design Agency i l’Estructura Nacional de Tecnologies, dos empreses informàtiques russes implicades en la campanya de desinformació digital «RRN» (Recent Reliable News) dirigida per Rússia, i a destacats representants de les entitats mencionades.

En els últims mesos, la UE ha desenvolupat instruments i enfocaments propis per fer front a la manipulació de la informació i la ingerència per part dels agents estrangers. Les mesures adoptades s’inscriuen en aquesta política.

Conjuntament, les mesures restrictives de la UE respecte de les accions que menyscaben o amenacen la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna afectaran ara a una 1 800 persones i entitats.

 Totes les incloses a la llista de sancions estan algunes vegades a un embargament de béns i se’ls prohibeix als ciutadans i les empreses de la UE posar fons a la seva disposició. Les persones físiques també estan subjectes a una prohibició de viatge que els impedeixen entrar al territori de la UE o transitar per ell.

En les conclusions de 23 de març de 2023, el Consell Europeu va reiterar la ferma condemna por part de la Unió de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, que constitueix una violació flagrant de la Carta de las Nacions Unides. El Consell Europeo també va reiterar que la UE segueix compromesa a mantenir i augmentar la pressió col·lectiva sobre Rússia, inclòs mitjançant la possible adopció de noves mesures restrictives. El Consell Europeu també va afirmar que la UE intensificaria el treball que realitzava amb els seus socis per contrarestar els falsos relats i la desinformació sobre la guerra per part de Rússia.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere