Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació edita un repertori de cançons populars i temes d’Al Tall

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Cançons populars per a cor mixt, una selecció de vint-i-set peces de música coral a càrrec de Miquel Juan Garcia.

El llibre, el número 15 dins de la col·lecció «Partitures» (dirigida per Josep Antoni Alberola, Ramón Canut, Ferran Escrivà, Isabel Ferrer i Jordi Reig), vol «omplir i reforçar els vincles de la música coral i la música tradicional valencianes».

La publicació inclou lletres i músiques de Lluís Alpera, Vicent Andrés Estellés, Miquel Juan, Ovidi Montllor, Joan Salvat-Papasseit, Ximo Sanz Caffarena, Vicent Soriano i Vicent Torrent.

El volum té tres parts molt diferenciades. La primera part conté arranjaments de les cançons més emblemàtiques del grup Al Tall (Tio Canya, Darrer diumenge d’octubre, Cant de maulets, i altres), amb una varietat de temes que «retrotrauen a una època d’esplendor de la música folk valenciana».

La segona part són cançons populars que, al llarg d’una època, han acompanyat en les festes de carrer (Tio Pep, Homenatge a Teresa, i altres), algunes de les quals ja quasi no se senten cantar.
La intenció, expliquen des de la institució cultural, és «preservar-les de la desaparició, ja que són patrimoni de la música tradicional valenciana».

I l’última part són cançons del mateix Miquel Juan que no s’havien publicat, també íntimament relacionades amb la temàtica valenciana.

La música popular reflecteix els costums, els sentiments, els fets quotidians, el llenguatge de les classes socials populars. I una manera de preservar-la és que formen part de la vida musical de la gent mitjançant el cant coral.

Cors amateurs i professionals

En aquest sentit, el llibre de partitures vol ser «un component essencial per als cors amateurs i professionals valencians, perquè puguen cantar les cançons tradicionals que no s’havien adaptat mai per a cor mixt, amb l’objectiu de difondre el patrimoni musical per mitjà del món coral», recalquen.

Miquel Juan García és professor de música en l’Escola Pia Malva-rosa i director de l’Orfeó Polifònic de Massanassa i de l’orfeó de la Societat Coral el Micalet de València. A més, participa com a assessor tècnic en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València (CIBM).

Entre la seua obra com a compositor destaquen Trista història, poema simfònic; Roderic de Borja: Alexandre VI, òpera; Ibn Yubair de Medina Xàteba, cantata escènica; Els dies de la vida, poema simfònic, o Al cor de Jesús. És també autor de la música del disc Antologia 2013. Vicent Andrés Estellés i de diferents enregistraments i cançons per a veu i piano, i arranjaments diversos per a cor mixt, que van des de música popular, grups i solistes, Nova Cançó, nadales, misses, motets, etc.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere