Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

EDITORIAL // Llengua catalana a l’escola, a la universitat i a la societat en general, una qüestió d’Estat: en homenatge a la professora Junyent

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La mort de la lingüista Maria Carme Junyent, professora de la Universitat de Barcelona, ha estat una enorme pèrdua perquè se’n va una bona acadèmica, que amb rigor i sense pels a la llengua va denunciar l’emergència lingüística del català, però també ens va oferir esperança i buscar solucions.

Maria Carme Junyent ha estat un exemple d’una acadèmica compromesa que contrasta amb l’enorme “tribu” de professors que no es comprometen a res, quedant com uns simples buròcrates, aferrats a la cadira de l’escola, la universitat i l’acadèmia en general.

Ens provoca una ràbia enorme que se’n vagin els “bons”, però ens anima i obliga a connectar amb els mestres, els professors i l’acadèmia en general, que cada dia treballa per enfortir la nostra cultura i la nostra llengua.

El millor homenatge a la professora Junyent és seguir treballant i recordar que al País Valencià el feixisme ha entrat a les institucions autonòmiques amb força; com també ho ha fet a les institucions de les Illes, i que la llengua catalana s’està dinamitant en les institucions. I encara no sabem com repercutirà a les escoles i a les universitats públiques tota aquesta “cruzada” lingüística de “acoso y derribo”.

Seguint amb l’homenatge a la professora, ho volem fer difonen i recordant el “Decàleg consensuat pels demòcrates de totes les ideologies” sobre els compromisos amb la llengua, que Junyent també va defensar:

 1.Exigir el requisit lingüístic imprescindible del domini del català —i no pas com un simple mèrit— als treballadors de totes les administracions públiques.

2. Garantir que es respecten els drets lingüístics dels catalans tant en les atencions mèdiques i sanitàries com a les residències de gent gran i als serveis pediàtrics.

3. Iniciar a l’escola un nou procés de normalització que creï les condicions (seguint metodologies ja experimentades, com ara la veritable immersió lingüística) perquè els infants ja de menuts s’acostumin a utilitzar entre ells la llengua catalana.

4. Assegurar que el català sigui la veritable llengua vehicular i d’educació a tots els nivells i graus escolars, de l’ensenyament infantil, primari, secundari i professional fins als estudis universitaris.

5. Impulsar de la manera més adequada i eficaç possible que el català sigui també la llengua vehicular a les activitats esportives i de lleure infantils i juvenils.

6.Establir i activar els protocols adequats per a assegurar permanentment que les administracions públiques i les entitats i empreses públiques, semipúbliques i privades compleixin allò que disposa l’article 128 del Codi de consum (Llei de Catalunya 22/2010) sobre els drets lingüístics dels consumidors i usuaris.

7. Dissenyar i impulsar una política coherent de mitjans de comunicació públics (CCMA i cadenes locals) en la direcció de recuperar l’autocentrament nacional, no limitat a les quatre províncies autonòmiques, tant en el tractament informatiu i dels altres continguts, com en l’ús de la llengua catalana i en la superació de l’actual degradació de la qualitat del català. En el mateix sentit, trobar sense dilacions les formes de concertació adequades per a aconseguir d’una vegada la reciprocitat de les emissions entre les ràdios i televisions públiques dels països de parla catalana.

8. Dissenyar i fer efectiva una política coherent i eficaç de foment de la creació i la difusió culturals en llengua catalana, per tal que l’ús del català arribi a ser majoritari al cinema, als espectacles i a les noves tecnologies aplicades al lleure.

9. Eliminar la duplicació en castellà de les conferències de premsa oficials ordinàries i de les declaracions de membres del Govern, alts càrrecs i representants parlamentaris tot exigint que els mitjans de comunicació espanyols apliquin l’article 20.3 de la Constitució espanyola de 1978 i els articles derivats del dit article en les lleis espanyoles de mitjans de comunicació públics i privats. En el mateix sentit, denunciar als organismes internacionals defensors dels drets humans la discriminació lingüística en els espais polítics on els representants catalans han d’intervenir, com són el Congrés dels Diputats i el Senat espanyols i el Parlament Europeu. Potenciar la oficialitat del català a les Institucions de la Unió Europea.

10. Dissenyar i aplicar, concertadament amb el Conselh Generau d’Aran quan pertoqui, els protocols adequats perquè les mesures demanades als punts precedents es facin efectivament extensives a l’ús de l’occità aranès en el territori de la Val d’Aran i als representants polítics del poble aranès arreu de Catalunya.

+++

Professora Maria Carme Junyent bon viatge i gràcies!

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere