Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

76 entitats se sumaran al Park(ing) Day per reivindicar un altre model de ciutat per a Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els refugis climàtics, espais que ofereixen confort tèrmic davant de temperatures extremes, seran l’eix central d’aquesta edició que donarà visibilitat a la crisi climàtica.

El divendres 15 de setembre Barcelona acollirà una nova edició del Park(ing) Day Barcelona, iniciativa coordinada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Espai Ambiental Cooperativa, amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona. La jornada reivindica un model urbà més saludable i sostenible a través de les múltiples propostes de les entitats participants, que transformen places d’aparcament en espais de trobada, jardins i altres alternatives d’ús de l’espai públic.

Com moltes altres ciutats del món, Barcelona té un problema important: la contaminació per trànsit de vehicles motoritzats i la consegüent degradació de l’espai públic i el medi ambient”, comenta Nahuel Osorio, membre d’Espai Ambiental Cooperativa. La iniciativa també cerca evidenciar l’impacte de l’urbanisme sobre la salut humana i la necessitat de prendre mesures urgents per prevenir les conseqüències de la contaminació a les ciutats. “La contaminació de l’aire és el principal factor ambiental amb més incidència en la salut humana i en zones urbanes, la major contribució procedeix del transport motoritzat. A nivell local, Barcelona és la sisena ciutat europea amb més càrrega de mortalitat associada a la contaminació de l’aire, per la qual cosa es torna urgent replantejar la planificació urbana per protegir la salut dels seus habitants”, apunta Pamela Blanche, divulgadora científica a ISGlobal.

Aquesta edició compta amb la participació de 75 entitats que ocupen un total de 126 places d’aparcament amb instal·lacions de diversa índole. Les entitats, que pertanyen a una diversitat d’àmbits (cultural, artístic, economia social i solidària, feminisme o urbanisme, entre d’altres) oferiran un ampli programa d’activitats. Entre elles hi ha tallers, xerrades, espectacles intergeneracionals i espais divulgatius sobre l’urbanisme, el canvi climàtic i la salut. Es compta amb la participació especial de Biblioteques de Barcelona, oferint espais de lectura per a nens i adults.

Refugis Climàtics: per un Park(ing) Day més refrescant

Com que els refugis climàtics són l’eix central d’aquesta edició del Park(ing) Day, es proposen activitats per conscienciar sobre les temperatures extremes i identificar zones on poder protegir-se de la calor a l’estiu i del fred a l’hivern. Actualment, amb el canvi climàtic els estius marquen temperatures cada cop més altes i, de manera més freqüent, superen màximes de 35ºC-40ºC. D’altra banda, l’efecte “illa urbana de calor” generat, en part, pels materials de les edificacions i els carrers, potencia aquesta situació a les ciutats. La calor extrema va provocar 61.672 morts a Europa el 2022, segons un estudi d’ISGlobal. Resulta imperiós una planificació urbana que afavoreixi els desplaçaments a peu o amb bicicleta davant del vehicle privat motoritzat. El Park(ing) Day busca incentivar la ciutadania a reivindicar l’espai públic, essent una oportunitat per generar trobada, debat i visibilitat a temes socioambientals, com ara els refugis climàtics. Entre les activitats proposades hi haurà tallers que explicaran el fenomen d’illa de calor urbana, un espai de codisseny d’un mapa tèrmic de l’entorn, presentació d’iniciatives urbanes i oportunitats per interactuar amb instruments de mesura de calor.

Aquesta edició del Park(ing) Day compta amb la col·laboració d’EIT Urban Mobility, una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) un organisme de la Unió Europea, l’objectiu principal del qual és aportar solucions innovadores i accelerar la transició cap a un sistema de transport multimodal, integrat i centrat a l’usuari. “Les ciutats han de ser dissenyades per i per a la ciutadania, cal una transformació de les ciutats que avui dia es van dissenyar al voltant del cotxe sacrificant espai vital, aire pur i qualitat de vida. És per això que des d’EIT Urban Mobility liderem aquesta transformació posant a disposició de les ciutats eines, solucions i l’ecosistema innovador que en possibiliten el canvi”, indica Maria Paula Caycedo, directora del Hub Sud d’Innovació a EIT Urban Mobility.

Durant el dia cadascuna de les entitats participants animarà la plaça amb diferents activitats. EIT Urban Mobility organitzarà una batucada per celebrar aquest dia especial, en què tota la ciutadania està convidada a unir-se. Una animada celebració on la música i el ritme s’apropiaran del carrer, i on junts, demostrarem com les ciutats poden ser més amigables, sostenibles i innovadores. La batucada tindrà lloc a les 17:15h als parklets d’EIT Urban Mobility ubicats a la Plaça de la Sagrada Família 11, Eixample.

Dades principals:

-2 entitats organitzadores: ISGlobal i Espai Ambiental Cooperativa

-1 entitats col·laboradores: EIT Urban Mobility

-Finançament de l’Ajuntament de Barcelona

-75 entitats participants

-126 places ocupades, distribuïdes per 9 districtes de Barcelona

-6 temàtiques: mobilitat sostenible, canvi climàtic, ecofeminisme, jardineria, urbanisme i cures, ús de l’espai públic i verd urbà.

-11 entitats realitzaran activitats de temàtica refugis climàtics i crisi climàtica

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere