Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Institut d’Estudis Catalans: Cicle “DIJOUS DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA 2023” / Conferència «Eines» per a construir teixits humans als laboratoris (24 de setembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Cicle DIJOUS DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA 2023 / LA RECERCA AL SERVEI DE LA SOCIETAT

Conferència «Eines» per a construir teixits humans als laboratoris per la investigadora Elena Martínez Fraiz.

Dia: 24 de setembre de 2023 Hora: 18.30h.

Lloc: Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47 de Barcelona).

El món de la recerca i la clínica necessiten disposar de teixits humans per a provar fàrmacs, tenir models de malalties que permetin descobrir noves cures, fer proves de toxicologia i, finalment, poder reemplaçar o guarir teixits que han perdut la seva funció. En els últims anys, el camp de l’enginyeria de teixits ha experimentat grans avenços combinant cèl·lules, biomaterials i tècniques de fabricació com la bioimpressió en 3D. Aquestes noves tècniques de fabricació permeten organitzar diferents tipus de cèl·lules en una matriu que imiti la seva organització en el cos humà. Un cop organitzades, les cèl·lules són capaces de créixer, especialitzar les seves funcions i formar un teixit que funciona de manera similar al del cos humà. Alguns exemples són teixits que bateguen, com el cor, o que absorbeixen nutrients i fàrmacs, com l’intestí o la pell. Però… quins són els tipus cel·lulars que es fan servir? D’on es treuen? I els biomaterials, què tenen d’especial? Com es combinen aquests ingredients en una bioimpressora? Quin aspecte tenen els teixits que es formen d’aquesta manera? I, finalment, què podem esperar d’aquesta tecnologia? Quines limitacions té? I els llindars ètics? Aquestes i altres qüestions s’abordaran en aquesta conferència.

Elena Martínez Fraiz és doctora en ciències físiques per la Universitat de Barcelona (UB). Després d’haver treballat durant uns quants anys en el camp dels materials ultradurs per al recobriment d’eines a diferents institucions arreu del món, es va establir a la UB i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), on dirigeix un grup de recerca en enginyeria de teixits. Martínez s’ha especialitzat en l’aplicació de les eines de micro- i nanofabricació del camp de la microelectrònica al camp de la biologia i la salut. Ha treballat en projectes nacionals i europeus sobre la creació de teixits cardíacs, de pell i d’intestí. Al llarg de la seva carrera ha sigut coautora de nombroses publicacions científiques i patents i ha dirigit diverses tesis doctorals. La seva recerca té un marcat caràcter interdisciplinari i el seu grup de recerca inclou especialistes en àmbits tan diversos com la física, la química, la biologia, l’enginyeria mecànica i la biotecnologia.
Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere