Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SÈRIE Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (7): Continua a Barcelona el II Fòrum d’Aliances d’Universitats Europees (14 i 15 de setembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Presentació oficial:

Des del seu llançament el 2017, la Iniciativa d’Universitats Europees ha impulsat la creació de 50 aliances, que engloben més de 430 institucions d’educació superior de 35 països i unes 1700 institucions associades. En aquests moments la Iniciativa és a prop d’assolir el seu objectiu que a mitjans del 2024 hi hagi 60 aliances que reuneixin 500 universitats.

El propòsit d’establir aliances estratègiques a llarg termini entre universitats europees és promoure la identitat i els valors d’Europa, a més de l’excel·lència i la transformació. Així, des del seu naixement, la Iniciativa ha proposat aliances que cerquen la innovació i aspiren a anar més enllà dels límits convencionals.

Des de la seva concepció, les aliances resultants, heterogènies tant des del punt de vista de la seva estructura com del seu contingut, han deixat palès la necessitat de crear trobades entre les aliances i amb representants de la Comissió Europea, els estats membres, els estudiants i altres col·lectius interessats.

La primera trobada de les aliances es va organitzar durant la Presidència Francesa de la Unió, el juny del 2022.

La Presidència Espanyola del Consell ha pres el relleu i ha animat la celebració del II Fòrum d’Aliances d’Universitats Europees els dies 14 i 15 de setembre a Barcelona. L’objectiu és oferir un espai de diàleg i intercanvi d’idees per abordar els temes més importants que afecten actualment les aliances europees.

El lloc escollit per allotjar-hi el II Fòrum és un edifici singular i emblemàtic de la ciutat de Barcelona: l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats. Aquest edifici icònic, part del llegat industrial de principis del segle XX, ubicat al districte de Sant Andreu, és ara un espai per a la creativitat. Igual que les Aliances d’Universitats Europees, és un símbol de la modernització i la transformació de les institucions, essencial per adaptar-se als desafiaments que plantegen les actuals societats globals.

Programa detallat … clicar aquí

+++

La intervenció del Conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya a la sessió inaugural en el Fòrum d’universitats europees:

“Cal garantir que estudiants, docents i coneixement puguin circular amb absoluta llibertat dins l’Espai Europeu d’Educació Superior”

El conseller també ha destacat “l’alt nivell i l’enorme capacitat del sistema català de recerca per captar recursos competitius”

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i Farreras, ha afirmat que “cal garantir que estudiants, docents i, en definitiva, el coneixement puguin circular amb absoluta llibertat dins l’Espai Europeu d’Educació Superior”. En la inauguració del II Fòrum d’Aliances d’Universitats Europees que té lloc a Barcelona entre avui i demà el conseller Nadal ha destacat que “és necessari remoure els obstacles que encara es mantenen dins l’Espai Europeu d’Educació Superior en aspectes com ara la mobilitat o el reconeixement per completar el procés de Bolonya”.

Pel que fa a la recerca que es fa a les universitats, Nadal ha posat l’accent en “la importància del sistema català de recerca, perfectament alineat amb els projectes d’aliances de les universitats europees” i ha afegit que “la recerca que es fa a Catalunya té una capacitat enorme de captar recursos competitius i això diu molt del seu alt nivell”.

L’acte inaugural del Fòrum ha comptat amb la participació del vicepresident de la Comissió Europea per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas; el ministre d’Universitats del govern espanyol, Joan Subirats, i de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere